ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В інтернет-виданнях після виборів також зріс рівень дотримання журналістських стандартів

07.12.2012, 00:35

У листопаді зріс рівень журналістських стандартів у Інтернет-виданнях («Обозреватель», «УНІАН», «Лівий берег» та «Лига»). Цей рівень склав 5,36 балів з 6 можливих. Про це свідчить моніторинг дотримання журналістських стандартів, який проводить ІМІ за підтримки Інтерньюз Нетворк.

Усі інтернет-видання, які підлягають під моніторинг, свої показники покращили в порівнянні з жовтнем. Російський та український політолог Андрій Окара ці оптимістичні показники оцінює стримано: "Можемо говорити не про «поліпшення дотримання стандартів», а до повернення «статус кво», себто повернення до ситуації перед виборчою кампанією. У пострадянських умовах вибори – це завжди форс-мажор, пов’язаний із такими «трендами» як відхід від збалансованості, масове заробляння грошей".  

Він також нагадав, що питання журналістських стандартів це питання загальної політичної культури.  "У західній політичній журналістиці фігура журналіста є досить незалежною, тож така людина дорожить місцем своєї роботи через свою професійну репутацію. Тут же ми маємо справу із бідними залежними виконавцями, які тому легко погоджуються на гроші навзамін дотримання стандартів. Має змінитися передусім політична культура", - сказав Окара у коментарі для ІМІ. 

Згідно з моніторингом, найчастіше порушуються журналістські стандарти на сайті «Обозреватель». Тут найчастіше ігнорується вимога подавати у новині не одну думку, а декілька.

На думку експерта ІМІ Ольги Бурди, саме через відсутність балансу багато матеріалів видаються упередженими, тобто, мають ознаки замовності, і потрапляють до розряду «джинси». Андрій Яніцький, новий голова Київського осередку НМПУ, зауважує: "Зараз ЗМІ дуже персоналізовані, особливо у інтернеті. Для себе я обрав кілька авторів, яких читаю постійно і яким довіряю. Знаю, що якщо вони пишуть про "анонімні джерела", то ці джерела існують насправді. Що вони не візьмуть грошей за приховану рекламу та не будуть замовчувати важливу інформацію. Раджу всім орієнтуватися не на бренди, а на людей."

Читай також: "Чесність напоказ? Що стоїть за поліпшенням рівня українських телевізійних новин?"

 
Liked the article?
Help us be even more cool!