ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Індонезії тіктокерку ув’язнили на два роки за відео про свинину

21.09.2023, 15:37
Фото – ВВС
Фото – ВВС

Суд в Індонезії ув’язнив на два роки жінку за публікацію відео в TikTok, на якому вона промовляє мусульманський вислів перед тим, як з’їсти свинину, повідомляє ВВС.

33-річну Ліну Лутфіаваті визнано винною в “розпалюванні ворожнечі” проти релігійних осіб і груп. З неї також стягнуть $16 245 штрафу. В разі несплати строк ув’язнення може бути продовжено на три місяці.

Ліна Лутфіяваті змінила своє ім’я на індійське – Ліна Мухерджі – через любов до Боллівуда. Вона називає себе мусульманкою, а іслам забороняє їсти свинину.

Інфлюенсерка має понад 2 мільйони підписників у TikTok і власний бізнес в Індії.

У березні вона опублікувала відео, де каже: “Бісмілла” (арабський вислів, що означає “в ім’я Бога”) перед тим, як з’їсти снек зі свинини.

На той момент вона подорожувала Балі – популярним туристичним місцем в Індонезії, де на відміну від решти країни більшість населення – індуси. Лутфіаваті стверджує, що спробувала свинину з цікавості.

Відео набрало мільйони переглядів і зазнало масової критики; врешті інший громадянин Індонезії заявив на жінку в поліцію за “свідоме споживання свинини попри сповідання ісламу”.

У травні поліція висунула проти Лутфіаваті звинувачення в поширенні ненависницького контенту, заявивши, що відео є актом ворожнечі на основі національності, віросповідання й раси.

Багато консервативних організацій по всій країні також виступили із заявами, де стверджували, що відео є богохульством. 

Реакція на вирок в індонезійських соцмережах наразі є змішаною: багато хто схвалює рішення судді й називає вчинок жінки богохульним. Інші розкритикували вирок, зазначаючи, що корупціонери часто отримують коротші строки ув’язнення.

Місцеві правозахисні групи й активісти вже давно критикують закон про богохульство, яким, на їхню думку, влада часто зловживає для утиску релігійних меншин.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!