ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В ЄС нагадали про скасування е-декларацій для активістів

27.06.2018, 16:04
Фото - voladm.gov.ua

У Євросоюзі вкотре нагадали Києву про обіцянку скасувати вимоги щодо електронного декларування статків для громадських активістів. Про це заявила 27 червня високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федеріка Могеріні на міжнародній конференції високого рівня, присвяченій прогресу реформ в Україні, яка проходить у Копенгагені, повідомляє Укрінформ.

“Антикорупційні активісти та представники громадянського суспільства відіграють важливу роль. Тому ми переконані, що е-декларації для них будуть терміново скасовані”, - сказала Могеріні.

Вона наголосила, що боротьба з корупцією є нині для України ключовим пріоритетом, включаючи запуск діяльності Вищого антикорупційного суду.

За словами Могеріні, коли суд почне діяти, Україна повною мірою виконає рекомендації Венеціанської комісії у цій сфері.

При цьому високий представник ЄС зауважила, що Вищий антикорупційний суд повинен розглядати не лише нові справи, а й ті, які були порушені раніше.

Як повідомляв ІМІ, 30 березня 2017 року в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані з 1 січня 2018 року подавати електронні декларації.

Закон розкритикували низка країн та українських і міжнародних неурядових організацій, та неодноразово закликали скасувати обов’язкове подання електронних декларацій представниками громадянського суспільства.

3 квітня 2018 року депутати Верховної Ради не внесли до порядку денного законопроекти про скасування е-декларування для представників громадських організацій: законопроекти №8120 та №8120-1 щодо відтермінування е-декларування для активістів та законопроекти №8209 та №8209-1 щодо скасування  е-декларування для представників ГО.

3 квітня Верховна Рада відхилила президентський законопроект №6674 і депутатський законопроект №6271, якими пропонувалося скасувати е-декларування для громадських активістів.

13 червня 2018 року Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова направила до Конституційного Суду України подання щодо визнання неконституційним електронного декларування для громадських активістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!