ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Азербайджані затримали журналістів. Редакція Toplum TV заявила про репресії

Поліція біля входу до редакції Toplum TV, Баку, 6 березня 2024 року. Скриншот з відео azadliq.org

У Баку (Азербайджан) 6 березня затримали девʼятьох журналістів, повʼязаних з незалежним інтернет-телеканалом Toplum TV, їм інкримінують контрабанду. 

Про це повідомляють українська служба Радіо Свобода та азербайджанська Азадлыг. 

Журналістів затримали після обшуків у редакції Toplum та в них удома. Родичі медійників розповіли, що їх відвезла поліція, звʼязку з ними немає. 

Головний редактор Toplum Хадіджа Ісмаїл заявила, що не знає, що могло стати причиною переслідування, і що жодних юридичних підстав для порушення справ проти Toplum немає. 

“Ми не були причетні до жодного злочину і не робили жодних протизаконних дій. Це черговий крок у хвилі репресій у країні”, – сказала вона.

Після обшуку у своєму будинку було затримано співробітника Toplum Фаріда Ісмаїлова. Під час обшуку, за словами родичів, вилучено понад 3 тисячі євро, причому Ісмаїлов заявив, що ці гроші не належать йому. Поліція не дозволила адвокату Ісмаїлова бути присутнім під час обшуків.

Як повідомив адвокат Фаріда, він проходить підозрюваним у кримінальному провадженні, порушеному за статтею 206.3.2 Кримінального кодексу (контрабанда, вчинена за попередньою змовою групою осіб).

Крім Ісмаїлова в контрабанді підозрюють ще кількох співробітників ToplumTV.

Крім того, з платформи YouTube були видалені відеоролики Toplum TV, повідомила головна редакторка видання Хадіджа Ісмаїл.

Отримати реакцію на ці заяви в офіційних установах поки що не вдалося.

Також було затримано трьох активістів громадського руху “Платформа III Республіки” – Акіфа Гурбанова, Араза Алієва та Руслана Ізетлі. Рух виступає за обмеження влади президента та перехід Азербайджану до парламентської форми правління. В офісі руху також відбувся обшук. 

Згодом Ізетлі та Алієва відпустили. Вони розповіли, що після затримання зазнали насильства. Отримати реакцію на цю заяву в МВС виданню не вдалося.

Toplum TV – незалежне інтернет-телебачення. Окрім іншого, воно публікує розслідування про порушення прав людини та корупцію в Азербайджані.

Нагадаємо, наприкінці 2023 року в Азербайджані були затримані та заарештовані близько 10 журналістів. Більшість із них були співробітниками видання “Абзас Медіа”. Арешти в цій справі розпочалися 20 листопада 2023 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!