ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Австралії працівникам дозволили не контактувати з керівництвом у неробочий час

26.08.2024, 14:00
Фото – apnews.com.ua

В Австралії набув чинності закон, за яким громадяни отримують “право відʼєднатися” й не відповідати на повідомлення чи дзвінки від роботодавця після закінчення робочого дня без остраху покарання від керівництва, повідомляє ВВС.

За даними дослідження, опублікованого торік, австралійці в середньому працюють 281 годину на рік понаднормово без додаткової компенсації.

Закон не забороняє роботодавцям контактувати з працівниками в неробочі години. Натомість персонал отримує право не відповідати на повідомлення. Винятком є випадки, коли така відмова вважається необґрунтованою.

За новими правилами, роботодавці й робітники спершу мають спробувати розвʼязати питання між собою самотужки. Якщо вони не впораються, може втрутитися національна Комісія зі справедливої праці (КСП).

КСП може наказати роботодавцю припинити звʼязуватися з робітником у неробочі години.

Якщо ж комісія вирішить, що відмова робітника є необґрунтованою, то його можуть зобовʼязати відповісти.

За невиконання наказів КСП робітнику загрожуватиме штраф сумою до 19 тис. австралійських доларів, а компанії – до 94 тис. доларів.

Робітничі організації підтримали нові правила.

Вони “дадуть працівникам змогу відмовлятися від безпідставного робочого спілкування в неробочі години й покращать їхній баланс між роботою й життям”, заявила австралійська Рада профспілок.

Втім, серед працівників реакція на новий закон була змішана.

“На мою думку, наявність подібних законів є дуже важливою. Ми стільки часу витрачаємо на телефоні, весь день підʼєднані до електронної пошти; думаю, “вимкнутися” з цього всього доволі важко”, – поділилася з Reuters фахівчиня з індустрії реклами Рейчел Абдельнур. 

“Я вважаю, що це чудова ідея. Сподіваюся, вона приживеться. Але, якщо чесно, сумніваюся, що вона приживеться в нашій галузі. Нам багато платять, і від нас багато очікують, і ми відчуваємо, що мусимо приносити результат цілодобово”, – зазначив фінансист Девід Бреннан.

Нагадаємо, подібні правила діють у більш ніж 20 країнах, здебільшого в Європі й Південній Америці.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!