ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В англомовній вікіпедії "українізували" назву Одеси

29.07.2022, 13:04
Фото: Alex Levitsky & Dmitry Shamatazhi
Фото: Alex Levitsky & Dmitry Shamatazhi

Статтю про місто Одесу в англомовній вікіпедії перейменували з "Odessa" на "Odesa": тепер назва статті базується на україномовній транслітерації міста.

Про це йдеться в офіційному релізі "Вікімедіа Україна", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Статтю про Одесу в англійській вікіпедії було започатковано 20 років тому, у червні 2002 року, однак тривалий час вона мала назву "Odessa", адже саме такий варіант домінував в англомовних джерелах, на які спирається вікіпедія.

Відтоді ситуація змінилася, значно більше джерел почали використовувати варіант "Odesa", тож у липні 2022 року за результатами обговорення волонтери-редактори англійської вікіпедії вирішили перейменувати статтю.

"Рішення спільноти вікіпедії перейменувати статтю про Одесу вагоме, бо англомовна вікіпедія є одним з найпопулярніших вебресурсів у світі. Лише з початку 2022 року статтю про Одесу переглянули понад 1,3 мільйона разів. Також на вікіпедію спираються чимало джерел інформації, як-от медіа чи інших баз знань. Тож це важливий крок у деколонізації українських топонімів в англійській вікіпедії: після того як статтю про Київ після десятиліть зусиль членів української спільноти перейменували позаминулого року. Такі зміни є проявом того, що сприйняття України суспільствами та медіа англомовних країн починає змінюватись, адже без цього спільнота англійської вікіпедії не зважилася б на такий крок. Однак розслаблятися ще рано: таких назв, з імперським корінням, в англійській вікіпедії ще багато. І не лише в англійській", – коментує Антон Обожин, редактор української вікіпедії та член правління ГО "Вікімедіа Україна".

Обговорення, за результатами якого статтю перейменували, почалося 11 липня 2022 року. "[В обговоренні були переконливими] свідчення, що після того, як місто Одесса в Техасі було вилучене з аналізу, написання з однією s домінує в авторитетних джерелах", – написав дописувач вікіпедії Red Slash, який підбив підсумок дискусії. Загалом в обговоренні взяли участь близько 20 людей.

Англійська вікіпедія є найбільшим та найпопулярнішим з понад 300 мовних розділів вікіпедії – найбільшої у світі онлайн-енциклопедії, яка створюється силами волонтерів. Англомовний розділ містить понад 6,5 мільйонів статей; за 2021 рік його переглянули близько 75 мільярдів разів.

Liked the article?
Help us be even more cool!