ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В анексованому Росією Криму заблоковані 30 українських сайтів - правозахисники

12.03.2018, 10:29
Фото - detector.media

В анексованому Росією Криму наразі 30 інформаційних сайтів повністю або частково не відкриваються. Про моніторинг доступності українських інтернет-сайтів на території півострова повідомила в ефірі Громадського радіо медіакоординаторка Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова.

“Результати вражають, тому що такий самий моніторинг ми проводили в липні минулого року, було менше заблокованих на території Криму сайтів. Зараз ми виявили ще декілька українських інформаційних сайтів, які не відкриваються в Криму повністю або частково. Ми порівнювали ці результати з результатами попереднього моніторингу”, - зазначила Сєдова.

За її словами вони перевіряли доступність цих сайтів у 5 містах Криму — у Керчі, Сімферополі, Севастополі, Білогорську і Ялті. З’ясувалося, що в різних містах блокують ці сайти по-різному. В усіх 5 містах заблоковані 9 сайтів. Інші сайти блокуються якимось незрозумілим чином, немає якоїсь логіки в цьому блокуванні. В Сімферополі з цього переліку заблоковано 28, а в Керчі — 11.

“На наш погляд, це блокування відбувається повністю незаконно не тільки з точки зору українських і міжнародних законів, а навіть з точки зору російського законодавства. В Росії законодавство дозволяє блокувати сайти, якщо так званий Роскомнагляд видає рішення блокувати сайт. Він звертається до суду з повідомленням, що на цьому сайті міститься якийсь заборонений на їхній погляд контент. Суд може вирішити, що цей контент дійсно екстремістський, спонукає до тероризму, тоді на підставі рішення цього суду сайт блокується”, - розповіла вона.

Ірина Сєдова зазначила, що на сайті самого Роскомнагляду є перелік заблокованих за рішенням суду сайтів. “Я з цього списку 30 сайтів знайшла там тільки 6. Громадське радіо попереду всіх, оскільки воно взяло інтерв’ю у київського осередку Хізб ут-Тахрір. Росія вирішила, що це спроба довести, що Хізб ут-Тахрір — це просто мирна політична партія”, - розповіла вона.

У Москві, за словами Сєдової, заблоковані лише 4 сайти з 30. “Це Цензор.НЕТ, Громадське радіо, РБК і СЛЕД.net. На них є рішення суду”, - зазначила вона.

Liked the article?
Help us be even more cool!