ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Амстердамі розпочався суд над двома обвинуваченими у вбивстві відомого журналіста

19.10.2021, 17:01
Пітер де Вріс. Фото – DW
Пітер де Вріс. Фото – DW

В Амстердамському районному суді 18 жовтня розпочалося слухання щодо двох обвинувачених у вбивстві нідерландського журналіста Пітера де Вріса, який писав про мафію і корупцію, повідомляє DW.

Поліція арештувала 21-річного голландця Делано Дж. та 35-річного поляка Каміля І., водія, що нібито допоміг йому залишити місце вбивства. Їх затримали через декілька годин після того, як Вріса застрелили. 

У процесі попереднього слухання судді не розглядатимуть доказової бази справи. 

Під час слухання Делано відмовився говорити, пославшись на своє право мовчати, тоді як його поплічник заявив перед судом про свою невинуватість. “Я нікого не вбивав, я нічого не знав про вбивство, я не бачив зброї, – сказав Каміль І. – Я запитав, чи це не було щось незаконне, але вони сказали мені не хвилюватися”. 

Сторона обвинувачення, навпаки, стверджувала в суді, що зібрала суттєву кількість доказів, які доводять, що підозрювані підготували та скоїли це вбивство разом, повідомляє BBC

За даними слідства, їх бачили, коли вони виходили з машини Renault Kadjar і потім ішли до телестудії RTL Boulevard TV, де і був скоєний злочин. Потім вони повернулися до автівки, де Делано переодягнувся та повернувся до телестудії, а тим часом Каміль їздив вулицями. За даними свідків, Делано очікував на сходах, де мав пройти де Вріс. Де Вріса застрелили п'ятьма пострілами з близької відстані. Прокуратура зазначила, що ДНК обох обвинувачуваних знайшли на автоматі, який був на задньому сидінні автівки.

Експерти вважають, що вбивство де Вріса скоїло те саме організоване злочинне угруповання, проти якого де Вріс виступав свого часу в процесі в справі над 16 особами. Звинувачення назвало цю банду “добре змащеною машиною вбивств”. 

Наступне слухання має відбутись у грудні.

Як повідомляв ІМІ, 6 липня нідерландський журналіст Пітер Р. де Вріс, який писав про злочинний світ, отримав важкі вогнепальні поранення. Його розстріляли в центрі Амстердама. Журналіст дістав вогнепальне поранення в голову.

Поліція Нідерландів повідомила, що у зв'язку із замахом затримали трьох людей, зокрема ймовірного стрільця. 

Раніше поліція надавала Пітеру де Врісу охорону, оскільки йому погрожували через участь у справах проти відомих нідерландських злочинців. Він не тільки розповідав про них у своїх публікаціях, а й виступав радником важливих свідків у суді.

Де Вріс – один з найвідоміших журналістів у Нідерландах, він часто брав участь у телепрограмах і ставав автором гучних розслідувань. Зокрема, писав про викрадення 1983 року Фредді Гайнекена, тогочасного очільника пивного концерну Heineken. У 2013 році одного з учасників цього викрадення Віллема Голлеедера засудили за те, що він погрожував Врісу.

Крім того, де Вріс був радником важливого свідка в справі ймовірного наркобарона Рідуана Тагі. Зараз Тагі перебуває під судом за звинуваченням у вбивстві й контрабанді наркотиків.

Liked the article?
Help us be even more cool!