ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Адміністрації Президента працюють над пакетом законопроєктів щодо медіа

21.06.2019, 10:07

Команда Адміністрації Президента Володимира Зеленського розробляє пакет законопроєктів щодо медіаіндустрії. Про це в коментарі "Детектору медіа" розповів заступник глави Адміністрації Президента Кирило Тимошенко.

"Наша робоча група працює з різними представниками каналів. Це великий пласт роботи. <…> Наші законопроєкти не голосуються у Верховній Раді, сподіваємося, що в новій Верховній Раді вони будуть голосуватися. Тому ми поки працюємо над тим, щоб сформувати цілий пакет, а не (подавати. – ДМ) по одному законопроєкту", – сказав Кирило Тимошенко.

Радник команди Президента України з політичних питань Микита Потураєв у коментарі виданню повідомив, що законопроєкт стосуватиметься й питання деолігархізації ЗМІ.

"У мене вже є певні напрацювання. Це можна назвати деолігархізацією ЗМІ. Це комплекс заходів, який позбавить ЗМІ впливу власників – не стільки на ЗМІ, скільки на редакційну політику. Проблема не в тому, хто власник каналу, а в тому, що власник має важіль впливу на інформаційну редакційну політику", – підкреслив він.

Пан Потураєв розповів про плани створити робочу групу з питань захисту свободи слова. Зокрема, він розраховує на допомогу "колег, включаючи медіа і незалежних медіаюристів". До речі, представники медійних громадських організацій закликали президента Володимира Зеленського відновити робочу групу з безпеки журналістів.

"Моя позиція в тому, що нам потрібен Кодекс – комплексний закон, який би описував, як побудовані ЗМІ; які стосунки між працівниками та власниками, чим ми гарантуємо незалежну редакційну політику, інформаційну в першу чергу; як ми захищаємося в умовах війни; які інструменти ми маємо, щоб ефективно захищатися в умовах гібридної війни, тому що наразі цих інструментів немає", – розповів Микита Потураєв.

Крім того, він розповів, що до законопроєкту планують долучити напрацювання з нової редакції закону про телебачення і радіомовлення (законопроєкту про аудіовізуальні послуги).

"Можуть бути закладені механізми, які забезпечать те, що в нас називають деолігархізацією. Але для мене сенс у тому, що власники не мають впливати на інформаційну політику", – резюмував радник президента.

Як нагадує видання, новообраний Президент України Володимир Зеленський назвав свої пріоритети на посаді голови держави, серед яких – деолігархізація ЗМІ, а також подолання корупції та демонополізація в енергетиці. Пізніше Олександр Данилюк, на той момент радник новообраного президента, а нині – секретар РНБО, в інтерв’ю висловив ідею заборонити фінансовим групам володіти медіа.

Згодом радник команди Володимира Зеленського з політичних питань Микита Потураєв на круглому столі з медійними громадськими організаціями в День журналіста, 6 червня, наголосив, що українська медійна система існує лише завдяки тому, що вона олігархічна. "Ми повинні розуміти, коли ми говоримо про деолігархізацію, то це мають бути речі, які не покладуть усю медійну індустрію. У нас має бути якийсь план. У мене є ідея, що це має бути закон, але дієвий, щоби це працювало", – сказав пан Потураєв. Голова ГО "Детектор медіа" Наталія Лигачова на цьому ж круглому столі уточнювала, що під деолігархізацією мається на увазі відсутність вирішального впливу власника ЗМІ на редакційну політику.

Liked the article?
Help us be even more cool!