ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Узбекистан звинуватив російські ЗМІ в провокаціях через законопроєкт про мову

29.04.2020, 13:20
Фото – wallpapers-fenix.eu
Фото – wallpapers-fenix.eu

Міністерство юстиції Узбекистану розкритикувало деякі російські ЗМІ й звинуватило їх у "пропаганді" через неправильне, на думку відомства, подання новини про законопроєкт щодо державної (узбецької) мови й використання цієї мови з боку посадовців країни, повідомляє Радіо Свобода.

Законопроєкт доповнює статтю 42 Кодексу про адміністративну відповідальність Узбекистану: він нещодавно був винесений на обговорення Міністерством юстиції. У разі якщо закон ухвалять, штрафи для посадових осіб в Узбекистані за невикористання державної (узбецької) мови в діловодстві можуть становити від 446 тисяч до 1,1 мільйона сумів (44–108 доларів).

"У цій ситуації російські пропагандистські сайти почали провокувати. Російський Regnum повідомив, що "в Узбекистані запровадять штрафи за використання російської мови в держорганах". Місцевий сайт Vesti.uz заявив, що "Узбекистан має намір накласти штрафи за мову Пушкіна". Ви відчуваєте різницю? Уряд закликає державні органи "поважати узбецьку мову", тоді як пропагандисти пишуть, що в Узбекистані "намагаються оштрафувати за російську мову", – заявила 28 квітня прессекретарка Мін’юсту Узбекистану Севара Урінбаєва.

Вона зазначила, що новий законопроєкт – це хороше рішення, бо "посадові особи урядових організацій зобов’язані поважати узбецьку мову, а в іншому разі мають бути оштрафовані".

"Проєкт закону жодним чином не обмежує конституційних прав націй і народностей, що проживають на території республіки, за вживання рідної мови, вибір мови міжнаціонального спілкування і навчання на свій розсуд, за звернення до державних органів і організацій своєю мовою", – зазначили в Мін’юсті.

У жовтні 1989 року, незадовго до розпаду СРСР, влада Узбекистану проголосила узбецьку єдиною державною мовою країни. Російську мову, що разом з узбецькою використовувалася в регіоні і мала рівний з нею статус, наділили статусом мови міжнаціонального спілкування.

Зараз в Узбекистані діє закон про державну мову в редакції від 1995 року, де узбецька також названа єдиною державною мовою. Водночас російська мова досі широко використовується в Узбекистані, в країні діють російськомовні школи, а діловодство часто ведеться двома мовами – узбецькою і російською.

Розробники законопроєкту з Мін’юсту Узбекистану кажуть, що орієнтувалися на досвід у законотворчості України, Латвії, Литви й Таджикистану, де російську мову також не визнано державною.

Liked the article?
Help us be even more cool!