ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ув'язненому у Росії Олегу Сенцову виповнилося 40 років

13.07.2016, 10:32

Сьогодні, 13 липня, засудженому в РФ українському режисеру, сценаристу, письменнику, громадському активісту, учаснику Євромайдану, Автомайдану та антивоєнних протестів у Криму Олегу Сенцову виповнилося 40 років, з яких він вже понад два роки провів у російській в’язниці, повідомляє “Детектор медіа”.

13 липня, о 19:00, на Майдані Незалежності у Києві відбудеться акція до дня народження режисера Олега Сенцова.

Президент Петро Порошенко привітав Сенцов та пообіцяв робити усе для його звільнення з російської в’язниці, повідомляється на сторінці глави держави у  Фейсбук.

“Сьогодні день народження Олега Сенцова. Сьогодні Олегові – 40, з них понад два роки він у в'язниці – заручник Москви. Олеже, дякую, що Ви не зламалися. Ви залишаєтеся вірним своїм принципам і стали символом міцності духу. Україна робить та робитиме все, щоб Ви, як і кожен український політв'язень, повернулися додому”, – написано на сторінці президента.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Олега Сенцова до 20 років, а Олександра Кольченка до 10 років позбавлення волі.

Олег Сенцов та Олександр Кольченко звинувачуються у тероризмі. За версією російського слідства, навесні 2014 року Сенцов нібито організував у Криму підпільну групу, пов'язану з “Правим сектором”. Кольченка звинувачують в участі у цьому “терористичному співтоваристві”.

10 березня 2016 року Україна офіційно звернулася до РФ з проханням про їх видачу.

Міністерство юстиції України надіслало  російській стороні запит щодо повернення на територію України Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва. Мін’юст України зажадав від Москви виконання конвенції про передачу засуджених, відзначаючи, що вони знаходяться у важкому стані, для деяких існує загроза життю.

14 червня українських політв’язнів Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва було звільнено завдяки обміну на журналістів Олену Гліщинську і Віталія Діденка, яких було затримано в Україні у 2015 році за підозрою у сепаратизмі.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, Росія і Україна продовжують переговори щодо обміну різних кандидатур. Він сподівається, що “спільна робота” ведеться також із повернення в Україну засудженого у Росії Олега Сенцова. За його словами, остаточні рішення з російського боку буде приймати Володимир Путін. Також Пєсков визнав, що контакти із російською стороною підтримує Віктор Медведчук.

Раніше у Росії заявляли, що остаточне рішення щодо долі Олега Сенцова та інших засуджених прийматимуть федеральні суди РФ.

Liked the article?
Help us be even more cool!