ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ув'язненій журналістці Ісмаїловій присуждена нагорода Human Rights Watch

23.11.2015, 15:54

Правозахисна організація Human Rights Watch оголосила про нагородження ув'язненої азербайджанської журналістки Хадиджи Ісмаїлової однією зі своїх престижних премій за активну громадянську позицію, повідомляє Голос Америки.

Премія названа на честь Елісон Де Форджес, відомої в усьому світі правозахисниці, яка померла 2009 року. Цією премією нагороджуються люди, які ризикують своїм життям для захисту гідності та прав інших людей.

У своїй опублікованій 19 листопада заяві організація Human Rights Watch зазначає, що відома журналістка, яка займалась розслідуваннями, присвятила своє життя боротьбі за права людини в Азербайджані. Цю країну часто критикують за жорсткий авторитарний режим, за те, що там садять у тюрми правозахисників, журналістів, блогерів і багатьох політичних активістів.

“Хадіджа Ісмаїлова непохитна і сповнена рішучості домагатися справедливості, причому не просто абстрактно, а для багатьох людей, з якими вона знайома і про яких писала. Чесність і сміливість Ісмаїлової надихають інших, - сказав директор представництва організації Human Rights Watch на Південному Кавказі Георгій Гогія.

Ісмаїлова впродовж двох років займала посаду начальника бакинського бюро азербайджанської служби Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода – Радіо Азаблік.

Вона була арештована й поміщена під варту 5 грудня 2014 року за звинуваченням у наклепі, яке, за словами правозахисників, було сфабриковане.

Ісмаїлову також звинуватили в тому, що вона схиляла свого колишнього колегу до скоєння самогубства, причому той, хто звинувачував її в цьому, згодом відмовився від своїх свідчень. Потім їй були висунуті інші звинувачення, зокрема – в ухиленні від сплати податків, занятті незаконною підприємницькою діяльністю і зловживанні службовим становищем.

Ісмаїлова відкинула всі звинувачення, назвавши їх сфабрикованими й політично мотивованими, а Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода назвало їх такими, що “не мають відношення до реальності”.

Організація Human Rights Watch відзначає політично мотивоване кримінальне переслідування, суд з безліччю порушень і кампанію з її дискредитації. Гогія закликав владу Азербайджану “негайно скасувати винесений Ісмаїлової вирок і звільнити її”.

Як повідомляв ІМІ, 1 вересня суд в Баку засудив до 7,5 років позбавлення волі азербайджанську журналістку Хадіджу Ісмаїлову, яка займалася розслідуваннями фактів корупції у владі і співпрацювала з азербайджанською службою Радіо Свобода – «Радіо Азадлиг».

Державний прокурор вимагав для журналістки 9 років позбавлення волі.

Журналістку обвинувачують у розкраданні, ухилянні від сплати податків і зловживанні владою. Ісмаїлова всі звинувачення відкидає, заявляючи, що вони політично мотивовані і викликані спробами помститися за її репортажі про корупцію у вищих ешелонах влади Азербайджану. Її арешт викликав широке засудження з боку міжнародних правозахисників і західних урядів.

Liked the article?
Help us be even more cool!