ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

УВПКЛ ООН задокументувало зростання фізичних нападів на журналістів в Україні

19.09.2018, 14:22
Фото - АР

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) оприлюднило у середу, 19 вересня, новий звіт щодо порушень прав людини в Україні. Окремо в документі розглядається стан свободи слова та свободи медіа.

Так, за період з 16 травня по 15 серпня 2018 року було "задокументовано збільшення кількості фізичних нападів на працівників медіа та інших кричущих інцидентів, які перешкоджали їх законній професійній діяльності". Загалом УВКПЛ зафіксувало 30 випадків, де мали місце порушення свободи поглядів і свободи ЗМІ - від фізичних нападів із застосуванням насильства на працівників ЗМІ до актів приниження або залякування.

Крім того, в УВКПЛ звернули увагу і на затягнуті розслідування нападів на громадських і працівників ЗМІ. Зокрема, досі не встановлені підозрювані у справі вбивства журналіста Павла Шеремета, немає зрушень у справі вбивства журналіста Олеся Бузини тощо.

В офісі також висловили занепокоєння заходами, які вживаються українським урядом "в ім'я протидії загрозам безпеці та запобігання кіберзлочинам". УВКПЛ наголошує, що "держави повинні утримуватися від неналежного втручання у здійснення права на свободу шукати, одержувати і поширювати будь-яку інформацію, і нагадує, що будь-яке обмеження свободи вираження поглядів (зокрема, в інтернеті) повинно бути співмірним і необхідним для досягнення передбаченої мети".

Також у звіті повідомляється про ситуацію зі свободою думки та вираження поглядів на окупованих територіях, простір для якої "залишається вкрай обмеженим". "Місцеві ЗМІ наразі працюють в основному як інструменти популяризації тих, хто здійснює контроль", - йдеться в документі. Тривають затримання і катування людей за проукраїнську позицію, серед них є і журналісти, як, наприклад, Станіслав Асєєв та Олег Галазюк.

Liked the article?
Help us be even more cool!