ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Уряд США заарештував американку й українця, їх підозрюють у змові з програмістами КНДР

17.05.2024, 14:46

Прокуратура США 16 травня заявила про арешт американки й українця, які, за словами правоохоронців, допомогли пов’язаним з Північною Кореєю програмістам, що видавали себе за громадян США, отримати віддалену роботу в сотнях американських компаній, повідомляє Reuters.

Департамент юстиції США повідомив, що через цю схему Північна Корея отримувала прибуток в обхід міжнародних санкцій. Вона передбачала проникнення північнокорейських програмістів у понад 300 американських фірм, зокрема деякі компанії й банки з рейтингу Fortune 500, а також крадіжку особистих даних понад 60 громадян США.

У заяві департаменту йдеться, що іноземні програмісти також намагалися влаштуватися на посади й отримати доступ до інформації у двох урядових структурах США, хоча ці спроби були “загалом неуспішні”.

Раніше Держдепартамент США стверджував, що за допомогою цієї схеми зловмисникам вдалося заробити для Північної Кореї щонайменше $6,8 мільйона. Повідомлялося, що північнокорейці, залучені до схеми, мали зв’язки з Департаментом індустрії боєприпасів КНДР, що відповідає за розроблення балістичних ракет, виробництво зброї та пов’язані з цим дослідження.

В обвинувальному акті, скерованому до федерального суду штату Вашингтон минулого тижня, йдеться про висунення звинувачень проти 49-річної Крістіни Марі Чапмен зі штату Аризона, 27-річного Олександра Діденка з Києва й іще трьох іноземних громадян.

Чапмен заарештували 15 травня, а Діденка 7 травня затримали польські правоохоронці за запитом США, де зараз домагаються його екстрадиції.

Держдепартамент оголосив про винагороду до $5 мільйонів доларів за інформацію про ймовірних спільників Чапмен, які послуговуються псевдонімами Цзихо Хань, Хаожань Су й Чунцзи Цзинь, а також про іще одну неназвану особу з псевдонімами Чжунхуа й Venechor S.

У судових записах не названо адвокатів заарештованих; наразі не ясно, чи мають ті юридичного представника.

У Департаменті юстиції кажуть, що Діденка звинувачують у створенні фейкових облікових записів на американських платформах пошуку роботи для програмістів, які Діденко потім продавав іноземним айтівцям з усвідомленням, що деякі з них – з Північної Кореї. Іноземні програмісти, що користувалися з послуг Діденка, також співпрацювали з Чапмен.

У заяві Департаменту юстиції йдеться, що онлайн-домен Діденка upworksell.com вилучили 16 травня.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян 

Liked the article?
Help us be even more cool!