ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Уряд Франції заборонив праворадикальні й ісламістські групи напередодні виборів

27.06.2024, 14:31

26 червня, за чотири дні до першого раунду прискорених парламентських виборів, уряд Франції наказав розпустити низку радикальних правих і радикальних мусульманських угруповань, повідомляє The Associated Press.

Як зазначив міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен, йдеться про групи, що просувають екстремістську риторику й розбурхують ненависть. У низці відповідних наказів ідеться про початок розслідувань щодо цих угруповань.

Як зазначає видання, серед розпущених груп – GUD, відома своєю агресивністю й антисемітизмом. Її члени висловлювали підтримку праворадикальної лідерки Марін ле Пен.

Ще одне угруповання – Les Remparts – звинувачують у розбурхуванні ненависті, дискримінації й насильства проти іноземців і небілих людей, зазначається в наказах МВС, які переглянуло видання The Associated Press. Міністерство стверджує, що Les Remparts пов’язане з озброєним нападом праворадикальних бойовиків на громадську організацію під час конференції про палестинців у 2023 році.

Також забороняється діяльність групи Jonas Paris, яке заявляє, що підтримує мусульманську спільноту Франції, але натомість закликає до настильства, ненависті й дискримінації проти немусульман, жінок і ЛГБТК+ людей.

Раніше цього місяця президент Макрон ініціював прискорене проведення виборів після того, як його партія програла на виборах у Європарламент. Через це Франція може вперше з часів нацистської окупації опинитися під владою праворадикального уряду.

У теледебатах 24 червня 28-річний голова фракції “Національне об’єднання” Жордан Барделла знову запропонував скасувати безоплатні медичні послуги для іноземців і заборонити особам із подвійним громадянством обіймати певні “стратегічні” державні посади, що обурило прем’єр-міністра Габріеля Атталя, котрий заявив, що ці пропозиції вмотивовані ксенофобією й расизмом, адже один із представників партії Барделла в Європарламенті є франко-росіянином.

Напередодні виборів у Франції спостерігається активізація антисемітської й антимусульманської риторики. У середу громадська організація SOS Racisme оголосила, що звернулася до суду з вимогою зупинити поширення популярного відео, яке висміює людей африканського походження й закликає їх “їхати додому”. Організація вимагає, аби проти творців відео висунули звинувачення у розбурхуванні расової ненависті.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!