ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

УП стурбована розслідуванням вбивства Шеремета і просить Авакова відповісти на низку запитань

25.01.2017, 10:16

Журналісти видання “Українська правда” заявляють, що стурбовані перебігом розслідування вбивства їхнього колеги Павла Шеремета, та просять міністра внутрішніх справ Арсена Авакова надати точну інформацію щодо розслідування цієї справи. Відповідний запит у своєму блозі на УП оприлюднила головна редакторка видання Севгіль Мусаєва-Боровик.

Редакція зазначає, що протягом останніх шести місяців неодноразово просила Національну поліцію оприлюднити будь-яку інформацію щодо розслідування справи.

“Останній раз це сталося напередодні 20 січня, коли пройшло шість місяців з моменту вбивства. Однак у Національній поліції не відповіли на жодне з наших запитань, пославшись на таємницю слідства”, - йдеться запиті.

Тому колектив видання “із великим сумнівом поставились до інформації”, що була оприлюднена 23 січня на прес-конференції народного депутата Антона Геращенка щодо замаху на його життя.

“На ній він зокрема повідомив: “На сьогодні, судячи з почерку й підготовки терористичного акту щодо моєї ліквідації, слідчі вважають, що на 99,9% терористичний акт – убивство відомого журналіста Павла Шеремета в липні 2016 року було спрямовано, націлено й реалізовано з цього ж диверсійно-терористичного центру на території Російської Федерації”, - зазначає колектив.

Тому, зважаючи на нові обставини, редакція просить Авакова взяти письмові покази у Антона Геращенка у справі про вбивство Павла Шеремета та оприлюднити відповіді на низку запитань.

Зокрема редакція чекає відповіді на такі запитання:

1. Яким чином народний депутат Антон Геращенко ознайомився з відомостями досудового розслідування щодо вбивства Павла Шеремета? На якій підставі йому був наданий доступ до матеріалів справи?

2. Чи надавав слідчий або прокурор у справі про вбивство Павла Шеремета Антону Геращенку дозвіл на розголошення відомостей досудового розслідування, в якому обсязі? Хто саме?

3. У разі, якщо відбувся витік інформації з матеріалів кримінального провадження, чи буде проведена внутрішня перевірка цього факту?

Також редакція просить Авакова поінформувати про перебіг розслідування справи про вбивство Павла Шеремета:

1. Скільки версій і мотивів вбивства нині розглядає слідство? Які саме?

2. Чи можете ви оприлюднити результати експертиз, проведених ФБР?

3. Чи були ці експертизи корисними? У встановленні чого саме вони допомогли?

4. Чи відповідає дійсності інформація, що ФБР відсторонилось від розслідування цієї справи?

5. До кого ще з іноземних експертів зверталося слідство? Які відповіді і від кого вже отримані?

6. Чому досі не оприлюднено фотороботи осіб, які підклали вибухівку під авто? Чи будуть вони поширені серед громадян?

7. Цю справу під свій особистий контроль взяв президент Петро Порошенко. Яким чином в рамках своїх повноважень президент реалізує "особистий контроль" за кримінальним провадженням щодо вбивства Павла Шеремета?

8. Коли в останній раз ви як міністр звітували перед президентом щодо перебігу розслідування цієї справи.

9. Яким чином слідством встановлена причетність “диверсійно-терористичного центру на території Російської Федерації” до вбивства Павла Шеремета?

10. Голова СБУ Василь Грицак повідомив, що внаслідок спецоперації були затримані громадяни, які займалися організацією замаху на життя народного депутата Антона Геращенка. Чи дають ці особи свідчення і в справі вбивства Павла Шеремета?

11. Які саме факти ідентичності замаху на Геращенка та справи Шеремета дозволили зробити слідчим висновки щодо 99,9% вірогідності щодо того, що вбивство нашого колеги було реалізовано з диверсійно-терористичного центру на території Російської Федерації?

Редакція просить міністра надати точну інформацію щодо розслідування справи Павла Шеремета. “Ми просимо вас бути максимально прозорими у питаннях, що не протирічать слідству і віримо, що не вся інформація, яка є наразі у вашому розпорядженні, може нашкодити розслідуванню”, - йдеться у зверненні.

Також журналісти видання вважають, що “повна відсутність інформації щодо теракту проти Шеремета та заяви депутати Геращенка, що викликають сумніви, знижують довіру до слідства”.

Як повідомляв ІМІ, 20 січня УП заявила, що після шести місяців з моменту вбивства Шеремета слідство не визначило основну версію і не надало жодних результатів.

23 січня народний депутат Антон Геращенко  на прес-конференції у Києві заявив, що слідство вважає, що вбивство журналіста Павла Шеремета було реалізовано з диверсійно-терористичного центру на території Російської Федерації.

У Києві 20 липня 2016 року в результаті вибуху автомобіля загинув відомий журналіст Павло Шеремет, який їхав в машині. Автомобіль належав керівнику “Української правди” Олені Притулі, її в машині не було.

Поліція кваліфікувала подію за статтею “умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб”.

Генеральний прокурор Юрій Луценко назвав загибель Павла Шеремета вбивством в результаті дії вибухового пристрою. Ключовою версією вбивства Луценко назвав помсту за професійну діяльність Шеремета.

Радник голови СБУ Юрій Тандіт назвав чотири основні версії вбивства П. Шеремета, які відпрацьовуються слідством: професійна діяльність, особисті мотиви, російський слід і замах на Олену Притулу.

Liked the article?
Help us be even more cool!