ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Укрінформ створить спецдодаток для боротьби з фейками

05.12.2019, 12:15
Фото - Укрінформ
Фото - Укрінформ

Українське інформаційне агентство “Укрінформ” планує створити у рамках боротьби з фейками спеціальний додаток для смартфонів і комп’ютерів - Defake. Про це заявив у Варшаві генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко на міжнародній конференції на тему “Медіа майбутнього”, повідомляє Укрінформ.

“Ми плануємо втілити в життя інноваційне технологічне рішення: аби максимально обмежити деструктивний вплив таких циклічних фейків, та й усіх інших, створимо спеціальний додаток для смартфонів і комп’ютерів - Defake”, - повідомив гендиректор.

За його словами, програма Defake в автоматичному режимі зчитуватиме будь-який текст, який з’являється на екрані комп’ютера чи смартфона користувача, а при виявленні ключових слів, які вказують на можливий фейк, виділить ключове з цих слів окремим кольором, як активне посилання. Натискаючи на нього, користувач нікуди не переходить, а бачить на тій самій сторінці над виділеним словом маленьке напівпрозоре віконце, у якому викладені основні факти щодо цієї інформації.

Крім того, Олександр Харченко виділив три етапи в інформаційній війні, яку Росія веде проти України у соцмережах.

За його словами, на першому етапі був імпорт російської пропаганди через російські соцмережі “вКонтакте” та “Одноклассники”. На другому етапі, зазначив Харченко, у Youtube та Facebook активізувалися блогери з відверто проросійською орієнтацією. При цьому, під такого блогера створювалося квазімедіа, яке поширює російську пропаганду.

Третім етапом гендиректор Укрінформу назвав появу і активний розвиток в Україні месенджера Telegram, який спочатку з’явився в Росії і навіть нібито зазнав там переслідувань.

“Рік тому розпочалась операція з імпорту Telegram в Україну, була створена значна кількість анонімних сіток-каналів, вкладено колосальні кошти у виведення анонімного контенту з Telegram у мейнстрім-медіа”, - констатував Харченко.

Він додав, що головна особливість каналу полягає в повній анонімності та високій таргетованості аудиторії, що дало можливість вивести маніпуляції на новий рівень.

Харченко повідомив міжнародним колегам про те, що з початком агресії Росії проти України проблема фейків та дезінформації стала для України настільки гострою, що це викликало природну потребу в спеціальних проєктах, найяскравішим з яких на сьогодні став Stopfake.

Liked the article?
Help us be even more cool!