ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Укргазвидобування" вимагає від журналістів слати запити поштою, а потім пише, що не є розпорядником

28.04.2017, 11:59

ПАТ “Укргазвидобування” відмовилося надавати інформацію про контрагентів компанії у відповідь на запит журналістів інформаційної агенції “Фактивіст”. Про це повідомила журналістка агенції Олена Романова, інформує “Доступ до правди”.

Журналісти просили ПАТ “Укргазвидобування” надати інформацію про те, чи співпрацює зараз компанія з юридичними особами в межах договорів про спільну діяльність та просила вказати коди ЄДРПОУ цих контрагентів. Також журналісти запитували, за якою ціною зараз ПАТ “Укргазвидобування” реалізує природний газ? Який об’єм природного газу реалізувала компанія під час співпраці в межах договорів про спільну діяльність з фірмами ТОВ “Карпатнадраінвест”, ТОВ Фірма “Хас” та ТОВ “Надра геоцентр”? Крім того, журналісти запитували, який прибуток отримала компанія під час співпраці в межах договорів про спільну діяльність з вищенаведеними фірмами в період з 2014 по 2016 роки? Також ЗМІ просило надати копії договорів (в електронному вигляді) про спільну діяльність між ПАТ “Укргазвидобування” та вищевказаними фірмами.

ПАТ “Укргазвидобування” вимагало надіслати повторний запит на офіційному бланку редакції, а потім, посилаючись на ст. 13 ЗУ “Про доступ до публічної інформації”, відповіло, що є розпорядником публічної інформації лише у частині надання даних щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій тощо.

“Текст запиту був надісланий 25 лютого 2017 року через e-mail. 2 березня 2017 року начальник відділу зовнішніх комунікацій ПАТ “Укргазвидобування” Лариса Поліщук надала мені таку відповідь: “Шановна пані Олена, прошу направити цей запит на нашу поштову адресу: Київ, вул. Кудрявська, 26/28. Він повинен бути на бланку та з підписом. На вимогу пані Лариси, продублювала запит листом через Укрпошту. Після цього 15 березня отримала відповідь все ж таки на e-mail”, - розповіла про свій запит Олена Романова.

Медіа-юристка Центру демократії та верховенства права Віта Володовська зазначила, що закон про доступ залишає за запитувачем право самостійно обирати форму подання запиту.

“Саме тому журналістка не була зобов’язана додатково надсилати запит ще й поштою. При цьому строк розгляду інформаційного запиту уповноваженою особою ПАТ “Укргазвидобування” мав розпочатись з моменту отримання електронного запиту”, - сказала вона.

Також вона додала, що ПАТ “Укргазвидобування” є державним підприємством, а отже, в ході своєї діяльності розпоряджається державним майном (у т.ч. грошовими коштами).

“Відповідно до статті 13 Конституції, земля, її надра та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.  У зв’язку з цим запитана інформація однозначно є публічною, а ПАТ “Укргазвидобування” є розпорядником такої інформації як суб’єкт, що володіє суспільно необхідною інформацією”, - сказала Володовська.

Liked the article?
Help us be even more cool!