ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українців просять повідомляти в чатбот "єВорог" про російські комплекси зв’язку і РЕБ

10.03.2023, 10:44
Фото – Depositphotos
Фото – Depositphotos

Міністерство цифрової трансформації просить українців повідомляти в телеграм-бот “єВорог” інформацію про російські комплекси зв’язку і РЕБ. Про це міністерство повідомило в телеграмі.

Як зазначає відомство, важливо залишити ворога без звʼязку на тимчасово окупованих територіях та завадити йому глушити наш зв’язок. 

“Для цього збираємо інформацію про будь-які комплекси зв'язку та радіоелектронної боротьби окупанта (РЕБ). Це авто- або гусенична техніка з антенами чи локаторами”, – йдеться в дописі.

Мінцифри зазначає, що найчастіше українці можуть побачити:

  • “Редут 2-УС” – система управління звʼязком окупантів. Якщо її знищити, вороже керівництво не зможе віддавати накази, а підрозділи втратять можливість обмінюватись інформацією.
  • РЕБ “Житєль” – глушить мобільний та супутниковий зв’язок, перехоплює канали керування дронами.
  • РЕБ “Репеллент” – здійснює радіотехнічну розвідку та приглушує звʼязок
  • РЕБ “Борисоглєбськ” – глушить мобільний та супутниковий звʼязок, радіонавігаційні системи, сигнали управління безпілотниками

Фото – Мінцифри

Тому в разі, якщо помічено таку техніку чи будь-які інші машини з антенами, Мінцифри просить зробити  фото та відео, перейти в чатбот “єВорог” через “Дію” чи за посиланням та надіслати інформацію.

Водночас міністерство закликає не забувати про заходи безпеки – знімати непомітно, а після надсилання видаляти всі фото та відео з телефона.

На початку повномасштабного вторгнення Мінцифри вже просило українців повідомляти про “Редут 2-УС”. Завдяки заявкам Сили оборони дізналися про десятки таких машин.

Liked the article?
Help us be even more cool!