ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські військові врятували з прифронтового Сіверська 5 тонн книжок

08.05.2023, 14:17
Фото – Генштаб
Фото – Генштаб

Українські військовослужбовці врятували 5 тонн книжок зі знищених росіянами бібліотек прифронтового Сіверська Донецької області. Їх вивезли до Краматорська.

Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Евакуацією книжкових фондів з кількох бібліотек Сіверська займалися впродовж кількох тижнів військовослужбовці підрозділу цивільно-військового співробітництва (ЦВС).

“Внаслідок артилерійських обстрілів російських загарбників будівлі навчальних закладів та бібліотек були суттєво пошкоджені, тож книги опинилися майже під відкритим небом. Евакуацію книжкового фонду з місцевих бібліотек ми розпочали кілька тижнів тому – за цей час встигли вивезти українські книги з кількох вщент зруйнованих бібліотек міста”, – розповіли фахівці ЦВС. 

Генштаб повідомляє, що одразу після захоплення частини території України російські загарбники насамперед знищували все, що пов'язане з українською національною ідентичністю. Зокрема, вони вилучали з бібліотек підручники з української історії та мови, влаштовували репресії проти вчителів з проукраїнською позицією, а в окремих регіонах навіть публічно спалювали будь-які книжки, надруковані українською. 

За інформацією Мінкульту, з моменту широкомасштабного збройного вторгнення РФ Україна втратила вже понад 300 бібліотек. Їх знищили окупанти.

Як повідомляв ІМІ, у лютому 2023 року Маріупольська міська рада заявила, що окупанти викидають книжки з бібліотечних фондів Приазовського державного університету. Потім їх утилізуватимуть.

Liked the article?
Help us be even more cool!