ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські воєнні фотокори розповіли про атмосферу на фронті

27.01.2022, 14:55
Ліворуч – Анатолій Степанов, праворуч – Андрій Дубчак. Колаж ІМІ, фото з Радіо Свобода
Ліворуч – Анатолій Степанов, праворуч – Андрій Дубчак. Колаж ІМІ, фото з Радіо Свобода

Двоє воєнних фотокореспондентів України Анатолій Степанов та Андрій Дубчак розповіли Радіо Свобода про атмосферу вздовж лінії фронту на Донбасі та загрозу масштабного російського вторгнення.

За словами фотокореспондента-фрилансера Анатолія Степанова, у нього таке відчуття, що на передовій тихіше, ніж у Києві. 

“Зазвичай так буває: чим далі від столиці й ближче до фронту, тим спокійніше. Тут усі знають, що треба робити. Немає нічого подібного до істерії, яку ви зараз бачите в ЗМІ. За останній місяць на передовій насправді нічого не змінилося”, – сказав він. Хоча, додав фотокор, увечері 21 січня за кілька кілометрів від позиції, де він перебував, був бій.

“Під час спілкування з десантниками один з офіцерів сказав: якщо розпочнеться російське вторгнення, то, швидше за все, вони всі тут загинуть. Він сказав також, що солдати на фронті – це щит, який під час вторгнення дозволить виграти час для наступної лінії оборони”, – зазначив фотокор.

У разі вторгнення Анатолій Степанов має намір залишитися на сході та фотографувати події.

“Я не думав про план втечі, якщо станеться вторгнення. Моя робота – фотографувати все, що відбуватиметься. Я маю намір залишатися тут, на сході. Я припускаю, що існують різні плани вторгнення. Але сумніваюся, що навіть Росія знає, який сценарій вона використає, якщо взагалі має намір використовувати будь-який з них. Від кордону з Білоруссю до Києва – менш ніж 100 кілометрів. Влітку були артилерійські обстріли, а зараз використовується переважно стрілецька зброя, це дрібниці. Війна зараз у сплячці”, – сказав фотокор.

Інший фотожурналіст Андрій Дубчак, який заснував проєкт Donbas Frontliner Media і зараз працює поблизу Маріуполя, також розповів, що зараз на лінії фронту відчувається спокій: “лише звичайні поодинокі перестрілки”. 

“Але настрій панує інший, ніж кілька тижнів тому, коли люди були байдужими до розмов про вторгнення. Тоді вони не вірили в таку можливість. Вони думали, що буде така ж ситуація з нарощуванням військ і техніки, як навесні. Натомість тепер чутки про вторгнення безперечно зачіпають як військових, так і цивільних. Важко лишатися осторонь новин в інтернеті та на телебаченні… Один солдат сказав мені, що він “втомився чекати” російського вторгнення, і сказав, що “нарешті б це вже трапилося”. На його думку, шанси повномасштабної війни приблизно 50 на 50”, – розповів він.

У разі вторгнення Андрій Дубчак також планує залишитись і висвітлювати події.

“Я маю великий досвід ведення статичної окопної війни, але, чесно кажучи, я не володію знаннями про стрімкі конфлікти. Якщо станеться вторгнення, я буду настільки близький до бою, допоки відчуватиму себе в безпеці. Але хто ж знає, що це означає. Нещодавно один журналіст запитав солдата біля лінії фронту: “Тут безпечно?” Солдат був збентежений таким запитанням, він голосно розсміявся і відповів: “Це місце абсолютно несумісне з безпекою”, – зазначив журналіст.

Liked the article?
Help us be even more cool!