ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українська журналістка отримала побажання від аноніма: "Побільше нічних "шахедів" та ракет по електропідстанціях"

28.12.2023, 16:30

Журналістка та ведуча телеканалу “Настоящее время” Ірина Ромалійська отримала в месенджер Signal повідомлення від аноніма, який бажає українцям у новому році “побільше нічних “шахедів” та ракет по електропідстанціях”. Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці.

Також анонім бажає українцям покинути “країну 404 і переїхати всім дружно на постійне місце проживання в Європу”, а російська армія, зазначає невідомий, “допоможе вам втілити ці мрії”. 

У коментарі ІМІ Ірина розповіла, що отримала повідомлення сьогодні від деякого Thomas Schroeder.

Фото Ірини Ромалійської

Журналістка виклала скриншот і прокоментувала: “Братья-денацификаторы вітають зі святами. Ось таке повідомлення від прихованого номера отримала в сигналі. Цікаво, на що розраховує автор: що типу українці почитають і засумують? Чи що? Мені здається, почитають і задонатять”.

У коментарях під постом Ірини користувачі пишуть, що отримали схожі “новорічні привітання” з бажаннями Україні бути в складі РФ та “очиститися від нечисті, що заполонила країну”.

“Настоящее время” – російськомовний телеканал з редакцією в Празі (Чехія), медіапроєкт Радіо Свобода та “Голосу Америки”.

Як повідомляв ІМІ, 27 грудня 2023 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що спецслужби РФ реалізують нову інформаційну атаку.

“На телефони українців у різних країнах світу надходять повідомлення провокаційного змісту із закликом допомогти Москві вигнати “амеріканскіх сатаністов” з “ісконно русской зємлі”. Повідомлення створені у стилістиці луб’янських лінгвістів: поруч із кліше про необхідність разом “возродіть Кієвскую Русь на зло враґам” стоять фрази на кшталт “бережіть себе та своїх рідних” або “сохраним жизні людєй” ― кремлівська пропаганда і погроза в одному реченні”, - зауважує ГУР.

Воєнна розвідка додала, що це чергова інформаційна атака москви проти українців за кордоном спрямована на залякування, деморалізацію та дезорганізацію наших громадян.

18 грудня фактчекери проєкту “НотаЄнота” звернули увагу, що шахраї почали надсилати українцям з іноземних номерів смс-повідомлення від вигаданої “Пошти України”, яка нібито не може доставити їм посилку через “відсутність адреси” або “неправильну адресу”. Людям пропонують перейти за лінком і ввести свої дані.

Кіберполіція також попередила про появу в Україні нової шахрайської схеми “Вам посилка”.

Катерина Дячук, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!