ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Українська правда" порушила Кодекс етики й власні редакційні правила в тексті про Денісову – НМР

01.08.2022, 18:13

Незалежна медійна рада опублікувала висновок щодо матеріалу “Української правди” про звільнення Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової. На думку експертів, у цьому матеріалі редакція онлайн-видання порушила низку пунктів Кодексу етики українського журналіста, а також власні редакційні правила, повідомляє “Детектор медіа”.

“За підсумками розгляду Незалежна медійна рада вважає, що в статті інтернет-видання “Українська правда” “Від facebook до допитів. Чому омбудсмен Денісова втратила посаду” порушено п.п. 6, 8, 9 й 10 Кодексу етики українського журналіста, а також п.п. 1 і 2 Восьми правил працівників “Української правди” і абзац 4 розділу “Взаємодія з джерелами і ньюзмейкерами” Принципів та правил роботи інтернет-видання “Українська правда”, – йдеться у висновку. 

Зокрема, не дотримано стандартів балансу думок, перевірки джерел інформації, точності і повноти.  НМР вважає, що матеріал не можна вважати неупередженим і об’єктивним. Порушень законодавства в матеріалі експерти не побачили. Повністю висновок Незалежної медійної ради можна прочитати тут.

Нагадаємо, 27 червня “Українська правда” опублікувала матеріал Соні Лукашової під заголовком “Від facebook до допитів. Як омбудсмен Денісова вигадувала злочини росіян і втратила посаду”. Після хвилі критики в соцмережах редакція без пояснень змінила заголовок на “Від facebook до допитів. Чому омбудсмен втратила посаду”.

Як повідомляв ІМІ, раніше КЖЕ, розглянувши матеріал, оголосила “Українській правді” та журналістці Соні Лукашовій попередження та закликала правоохоронців розслідувати погрози на адресу журналісток.

Незалежна медійна рада є постійним громадським моніторинговим та консультативним органом, який розглядає спірні ситуації щодо недотримання медійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації в медіа, порушень норм журналістської етики, а також надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим задля вдосконалення ними регулювання в медійній сфері. Незалежна медійна рада була заснована п’ятьма провідними медійними громадськими організаціями (Центр демократії та верховенства права, Інститут масової інформації, “Інтерньюз-Україна”, “Детектор медіа” та “Фундація “Суспільність”) і складається з 15 членів.

Liked the article?
Help us be even more cool!