ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україні стратегічно бракує іномовлення на країни Європи та Америки – директорка ІМІ

17.10.2023, 17:36
Леся Луцюк
Фото – фейсбук Оксани Романюк
Фото – фейсбук Оксани Романюк

Україна має працювати над створенням впливового іномовлення для країн Європи та Америки. Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк розповіла про це в ефірі Громадського радіо 16 жовтня. 

“Ми не працюємо з нашими ключовими партнерами: ми не працюємо із Західною Європою; ми дуже слабко працюємо зі США; ми не працюємо з Латинською Америкою; у нас немає іспанськомовного потужного медіа, яке б готувало новини про Україну, спростовувало недостовірну інформацію або розповідало, що відбувається в нас у країні. Ось це потрібно фінансувати, поширювати та цьому сприяти”, – наголосила директорка ІМІ. 

Натомість Україна фінансує російськомовне “іномовлення”, яке мовить на територію України. “Це не іномовлення, згідно з цифрами телеканалу “Дом”, 72% їхньої аудиторії – це Україна. Телеканал FREEДОМ – російськомовний канал. Як можна переконати росіян, у яких повністю задурена голова російською пропагандою, щоб вони раптом почали дивитись український невеличкий канал і змінювали свої підходи, – це нереально, це романтика”, – підкреслила Оксана Романюк. 

Серед попередніх пропозицій розв'язання проблеми вона виокремила створення комунікаційних офісів у різних країнах, які матимуть перелік українських англомовних та іспанськомовних експертів на місцях та пропонуватимуть їх в ефіри міжнародних медіа. Це допомогло б у протидії, наприклад, непрямому просуванню антиукраїнських наративів російськими пропагандистами в Європі, де зараз активно поширюються тези на кшталт “У Західній Європі ростуть ціни – це через Україну” або “Ми всі емоційно виснажені через українські історії про вбивства і жахи”. 

“На жаль, є багато редакцій у Західній Європі, які не аналізують того, що ціни ростуть не через Україну, а через Росію, бо саме вона є агресором, яка спричинила цю кризу і всі ці жахи. На жаль, рівень аналізу дуже поверховий, і, чесно скажу, як медіаекспертка, я багато в чому розчарувалася в західній журналістиці після російського вторгнення”, – додала очільниця ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!