ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна залишається "частково вільною" країною – Freedom House

03.03.2021, 13:21
Фото – Freedom House
Фото – Freedom House

Україна залишається “частково вільною” країною в рейтингу міжнародної правозахисної організації Freedom House.

Про це йдеться в щорічному звіті організації “Свобода у світі – 2021”, оприлюдненому 3 березня.

Як зазначається у звіті, рівень свободи в Україні знизився, оскільки реформаторська кампанія президента Володимира Зеленського “застопорилася на тлі пандемії та політичної корупції, що вилилося в конституційну кризу”. 

У звіті перелічуються: скасування Конституційним судом численних норм антикорупційного законодавства, якими була встановлена вимога про публічне декларування активів державними службовцями та іншими публічними посадовими особами й передбачалося притягнення до кримінальної відповідальності за неподання декларацій; спроби Зеленського розпустити КС після скасування положень антикорупційного законодавства; ухвалення Верховною Радою нових, проте м’якіших норм законодавства на заміну скасованим антикорупційним положенням.

Водночас окуповані Росією Крим та окремі райони Донецької та Луганської областей позначено як “невільні”. Зазначається, що на цих територіях політичні права та громадянські свободи продовжили занепадати. 

“На Східному Донбасі суворі й часто довільні обмеження переміщень на і з підконтрольних уряду частин України серйозно нашкодили більш ніж одному мільйону пенсіонерів, які були позбавлені можливості їздити на підконтрольну українському уряду територію для отримання пенсійних виплат або вирішення інших важливих особистих справ. У Криму ескалація переслідувань мусульман, українських православних і “свідків Єгови”, включно з десятками затримань і тривалими тюремними строками для вірян, зробила мирне вираження релігійних вірувань та практику віри ще небезпечнішими”, – йдеться у звіті.

У звіті “Свобода у світі” оцінюється рівень політичних прав і громадянських свобод на окремій географічній території, незалежно від того, чи ця територія перебуває під впливом держави, недержавних суб’єктів чи іноземних сил. 

Як повідомляв ІМІ, у 2019 році Freedom House занесла Україну до категорії “частково вільних” країн 

Freedom House 2018 року занесла Україну до категорії “частково вільних” країн.

Liked the article?
Help us be even more cool!