ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна вперше долучилася до засідання Генасамблеї Єврофедерації національних мовних інституцій

13.10.2022, 12:46

Україна вперше взяла участь у роботі Генасамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL) як асоційований член. Про це повідомила пресслужба уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня.

Засідання відбулося 11 жовтня у Вільнюсі (Литва). Уповноважений із захисту державної мови долучився до заходу в онлайн-форматі.

Тарас Кремінь наголосив, що для України є привілеєм стати частиною такого поважного лінгвістичного форуму та брати участь у процесах формування мовної політики на європейському континенті. 

“Ми розглядаємо приєднання України до EFNIL як упевнений крок до стандартів європейської спільноти, нові можливості для популяризації та вивчення української як майбутньої мови Європейського Союзу, для обміну досвідом та кращими європейськими мовними практиками”, – підкреслив уповноважений.

Кремінь заявив, що сьогодні фронт боротьби за Україну – це також фронт утвердження української мови, і закликав до підтримки мовні інституції Європи.

Також уповноважений поінформував європейських партнерів про масовий ракетний обстріл українських міст і наголосив на підтримці міжнародних партнерів у питанні постачань зброї та санкційного тиску на агресора.

Секретаріат уповноваженого нагадав, що 21 березня 2022 року на позачерговому засіданні Генеральної асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій одноголосно ухвалено рішення про надання Україні статусу асоційованого члена EFNIL. 

EFNIL об’єднує національні мовні інституції країн-членів ЄС. Серед основних завдань – контроль за виконанням мовного законодавства, захист державних мов, збір матеріалів про мовну політику в ЄС, заохочення до вивчення офіційних європейських мов задля мовного та культурного розмаїття в ЄС. 

Секретаріат уповноваженого регулярно інформує EFNIL про виявлені факти лінгвоциду української мови на тимчасово окупованих територіях.

Liked the article?
Help us be even more cool!