ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна ввійшла до п'ятірки країн, де з 2017 року виявили найбільше ботоферм у соцмережах

26.05.2021, 16:24
Фото – 4vlada.com
Фото – 4vlada.com

Україна ввійшла до переліку країн, де з 2017 року виявили найбільше ботоферм у соціальних мережах. Наприклад, тільки у 2020 році Facebook заблокував мережу акаунтів російських спецслужб, що працювала в Україні.

Про це йдеться у звіті Facebook щодо загроз, виявлених у 2017–2020 роках, повідомляє Громадське.

Так, у цей період Україна увійшла до п'ятірки країн – джерел мереж з координованою неприродною поведінкою (CAB), або ж ботоферм.

Компанія виявила вісім мереж ботоферм, які походили з України, зокрема три з них були пов'язані з PR-агентствами та дві – з політичними партіями.

Фото скріншот / Facebook

Окрім того, Україна ввійшла до переліку країн, які найчастіше ставали ціллю операцій впливу (IO), що у Facebook розуміють як “скоординовані зусилля для маніпулювання чи впливу на публічні обговорення задля стратегічної мети”.

Так, у Facebook видалили 11 іноземних ботоферм, що працювали в Україні, та шість “місцевих”.

Фото скріншот / Facebook

У Facebook пригадали, що на початку 2020 року видалили мережу акаунтів та груп, пов’язану з російськими спецслужбами, яка працювала здебільшого в Україні, а також у сусідніх країнах.

За даними компанії, для мережі створювали фейкові персони, які діяли на форумах блогів та часто одразу на кількох платформах соцмереж.

Кожен такий акаунт вимагає часу та грошей на створення, тому їх намагалися створити максимально правдоподібно і помітити їх було нелегко. Так, наприклад, коли журналісти перевіряли якусь “персону” у Facebook, вона могла мати акаунт і в Instagram, що могло створити враження, що це справді жива людина.

Такі боти видавали себе за громадських журналістів та намагалися зв'язатися з політиками, справжніми медійниками та іншими громадськими діячами якогось регіону.

Однак у Facebook кажуть, що попри “витончений характер” операцій з такими ботофермами вони не мали значного успіху чи уваги.

Liked the article?
Help us be even more cool!