ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна не братиме участі в Мангеттенському фестивалі короткометражок через росіян

26-й Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів не відбудеться в Україні. Кінокомпанія "Артхаус Трафік", яка була організатором показів в українських кінотеатрах, розірвала відносини з фестивалем та його засновником Ніком Мейсоном.

Про це йдеться на сайті кінокомпанії.

Причиною стало рішення головного організатора Мангеттенського фестивалю короткометражних фільмів відновити покази для росіян (у 2022 році сеанси в Росії були скасовані).

"Так, спеціально для росіян фестиваль організував онлайн-перегляд з російськими субтитрами в понад 50 країнах світу. Це фактично робить російських глядачів найбільш привілейованими – жоден глядач із будь-якої іншої країни не має настільки широких можливостей. При цьому серед переліку країн, у яких доступний онлайн-перегляд, є Російська Федерація, а в Білорусі проходитимуть офлайн-покази. Також на сайті фестивалю існує пряма інструкція для резидентів РФ, яка пояснює, як обходити підсанкційні платіжні системи при купівлі квитка, що підтверджує орієнтованість саме на росіян", – зазначають в "Артхаус Трафік".

Там додали, що в описі проєкту фестиваль також виявляє самоцензуру – ухиляється від пояснення причин торішньої паузи для "російськомовних прихильників", посилаючись на неназвану "ситуацію, що склалась".

"Американський організатор, засновник фестивалю Нік Мейсон проігнорував аргументи українського співорганізатора – кінокомпанії "Артхаус Трафік" – щодо недоцільності та ганебності підтримки Росії, а також надання розважального контенту її громадянам, які відповідальні за вторгнення в Україну. Єдиним рішенням Ніка Мейсона стала незначна зміна на сайті фестивалю – онлайн-покази перестали позиціюватись як "покази для росіян", ставши "показами для російськомовних", – зазначили в кінокомпанії.

Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів – подія, яка щороку об'єднує понад 100 тисяч поціновувачів короткого метра в більш ніж 500 містах на шістьох континентах. Фестиваль інтерактивний: переможці визначаються глядацьким голосуванням. Цього року подія відбудеться у 26-й раз. В Україні фестиваль упізнаваний і є одним з найвідвідуваніших короткометражних фестивалів. Постійним місцевим організатором була кінокомпанія "Артхаус Трафік", яка цього року планувала провести подію всімнадцяте.

Liked the article?
Help us be even more cool!