ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські телеканали приділяють мало уваги подіям на Донбасі та в Криму - Нацрада

23.01.2018, 15:47
Фото - detector.media

Шість інформаційно-розважальних телеканалів ICTV, “1+1”, “UA:Перший”, “Інтер”, НТН, “Україна” приділяють висвітленню подій у Донецькій і Луганській областях 2,2% тижневого ефіру, а висвітленню подій в окупованому Криму – 0,1% тижневого ефіру. Такі результати моніторингу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення оприлюднили 23 січня голова Нацради Юрій Артеменко і член регуляторного органу Сергій Костинський, повідомляє “Детектор медіа”.

Моніторинг відбувався в листопаді 2017 року, досліджувався ефір шести загальнонаціональних інформаційно-розважальних телеканалів: ICTV, “1+1”, “UA:Перший”, “Інтер”, НТН, “Україна”. Обсяг моніторингу кожного каналу – один тиждень (168 годин). Загальний обсяг проаналізованого контенту – 1008 годин ефіру.

За даними Нацради, висвітленню подій у Донецькій і Луганській областях інформаційно-розважальні телеканали приділяють 2,2% тижневого ефіру, тоді як інформаційні телеканали – 8,4%.

Висвітленню подій у Криму інформаційно-розважальні телеканали приділяють лише 0,1% тижневого ефіру, тоді як інформаційні телеканали  – 2,2%. Жоден телеканал не приділяє інформуванню про події на сході та в Криму понад 10% свого ефіру.

Загальний обсяг контенту, присвяченого висвітленню ситуації на сході України, в ефірі шести загальнонаціональних інформаційно-розважальних каналів становить 22 години з 1008 годин – це 2,2% від тижневого обсягу ефіру.

Більш активно події на сході України висвітлюють телеканали ICTV і “1+1” - по 4% тижневого ефіру, “Україна”, “Інтер” і “UA:Перший” - менше 2% тижневого ефіру. В ефірі НТН на період проведення моніторингу не було зафіксовано інформації, пов’язаної з подіями на сході України. Водночас Нацрада пам’ятає, що в системі Національної суспільної телерадіокомпанії України та “Медіа Групи Україна” представлені регіональні телеканали – “UA:Донбас” і “Донбас”.

За даними Нацради, близько 19% загального обсягу інформації про події на сході України (4 години на тиждень в ефірі шести телеканалів) склала статистична інформація (статистика обстрілів і втрат).

Представлену в ефірі шести інформаційно-розважальних телеканалів інформацію про події в Донецькій і Луганській областях Нацрада згрупувала в 11 тематичних блоків. Найактуальнішими темами, за даними моніторингу, виявилися: українська армія (33% контенту про події на Донбасі), поточна ситуація на підконтрольних і тимчасово окупованих територіях (21%), героїзація учасників бойових дій, ветеранів і волонтерів (13%), українські політв’язні, полонені (11%).

Загальний обсяг контенту, присвяченого окупації Криму, в ефірі шести інформаційно-розважальних каналів становить 51 хвилину з 1008 годин – це 0,1% від тижневого ефіру. Середня тривалість інформаційних сюжетів і репортажів про ситуацію в Криму – 50 секунд.

Із шести телеканалів тему окупації Криму за період моніторингу висвітлювали чотири: ICTV, “1+1”, “Інтер” і “Україна”.

“Й інформаційні, й великі інформаційно-розважальні канали приділяють мало уваги подіям на сході та півдні України, хоча війна триває, території залишаються окупованими і майже щодня ми маємо втрати серед військових на сході, а ФСБ не припиняє репресії щодо українців і кримських татар на території Криму. З такими цифрами ми дуже швидко забудемо про Крим. Особливо в тих умовах, коли держава не має своїх телеканалів, коли всі мовники або приватні, або суспільні, або громадські, та коли держава не має права втручатися в редакційну політику каналів. Наша прес-конференція – привід замислитися про соціальну відповідальність медіа”, – узагальнив висновки дослідження голова Нацради Юрій Артеменко.

Liked the article?
Help us be even more cool!