ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські та іноземні журналісти заявляють про труднощі з акредитацією в ООС

13.06.2018, 16:02
Фото - novynarnia.com

Українські та іноземні журналісти заявляють, що почали масово стикатися із труднощами в отриманні акредитації для роботи в зоні проведення операції Об’єднаних сил (ООС). Про це йдеться в заяві журналістів та українських медіа-організацій.

Заявники закликають Міністерство оборони, зокрема, пришвидшити процес надання акредитацій журналістам, зробити його прозорим і привести у відповідність до публічно задекларованих Правил акредитації.

Наводимо повністю текст заяви:

Міністрові оборони України

Полтораку Степану Тимофійовичу

Заява

Журналісти та представники українських та іноземних засобів масової інформації почали масово стикатися із труднощами в отриманні акредитації для роботи в зоні проведення операції Об’єднаних сил (ООС).

Процес отримання акредитації став непрозорим, невиправдано затягнутим (може тривати тижнями), та не відповідає задекларованому публічно порядку акредитації. Ці труднощі почалися з травня 2018 року, коли розпочалася операція Об̕̕єднаних сил, яка прийшла на зміну АТО.

Особливо наголошуємо, що журналісти інтернет-ЗМІ, які до того регулярно працювали в АТО, почали масово отримувати відмови на підставі того, що “електронне ЗМІ – це не ЗМІ”, “інтернет-ЗМІ не зареєстроване як “нормальне” ЗМІ” тощо.

В порушення порядку акредитації, який був оприлюднений прес-центром ООС 24 квітня 2018 року, від журналістів вимагають додаткових документів, які не зазначені в переліку, і обов'язкових публікацій. Окрім усього, вимога подання публікацій дискримінує журналістів, які тільки починають працювати над висвітленням військових питань.  

Незрозуміло, чи зазнали змін правила роботи журналістів у зоні проведення ООС, чи все ж продовжують діяти правила, які були оприлюднені раніше (за підписом керівника Антитерористичної операції). Публічного повідомлення для ЗМІ та журналістів про зміну Правил не було.

Ситуація, що склалася з акредитаціями, шкодить інформуванню громадян України про перебіг операції Об̕̕’єднаних сил, значно ускладнює роботу українських журналістів та негативно відбивається на іміджі  України за кордоном, оскільки іноземні журналісти, які висвітлюють операцію Об̕̕’єднаних сил, так само зіткнулися з непрозорими правилами і дискримінацією.

Ми закликаємо Міністерство оборони України негайно вжити наступних кроків, щоб усунути складнощі в роботі журналістів:  

  • пришвидшити процес надання акредитацій журналістам, зробити його прозорим і привести його у відповідність до публічно задекларованих Правил акредитації;
  • припинити невиправдану дискримінацію журналістів інтернет-ЗМІ і дати їм можливість знову виконувати свою роботу;
  • оприлюднити ім'я особи або осіб, які у Прес-центрі операції Об’єднаних сил відповідають за акредитацію журналістів і ЗМІ для роботи в зоні проведення ООС;
  • ще раз оприлюднити роз̕̕’яснення щодо правил отримання акредитації та роботи журналістів у зоні проведення ООС, а також відповідні правила (створивши окремий розділ на веб-сайті МО), включно з переліком усіх необхідних документів;
  • якщо планується внести зміни в Правила роботи журналістів, які існували до початку ООС, створити відповідну робочу групу з журналістами, медіа-експертами, з метою обговорення доцільності і реалістичності цих змін”.

Заяву підписали:

ГО “Інститут масової інформації”

ГО “Крос Медiа” (Zaborona.com)

ГО “Детектор медіа”

Левін Максим, фотожурналіст, інтернет-видання LB.ua

Інна Варениця, журналіст, оператор, перекладач

Gulliver Cragg, Correspondent, France 24

Анастасія Станко
Liked the article?
Help us be even more cool!