ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Українські новини" у суді вимагають перелік посадовців, нагороджених закупленою держкоштом зброєю

11.04.2016, 13:58

Інформаційне агентство “Українські новини” подало позов до Окружного адміністративного суду Києва, у якому просить зобов'язати Міністерство внутрішніх справ України і Міністерство оборони України надати перелік осіб, нагороджених зазначеними відомствами іменною зброєю в 2014-2015 роках. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на Українські новини.

Раніше МВС і Міноборони відмовилися надати агентству інформацію про перелік нагороджених іменною зброєю, пославшись, що він містить персональні дані співробітників органів внутрішніх справ, співробітників поліції і громадян України, а саме - їхні імена та прізвища.

Як стверджує агентство, наведені МВС і Міноборони аргументи, що прізвища та імена нагороджених є персональними даними, суперечать законам “Про інформацію” та “Про доступ до публічної інформації”, а також ст. 5 закону “Про захист персональних даних”, де записано, що до інформації з обмеженим доступом не може бути віднесена “інформація про отримання в будь-якій формі бюджетних коштів, державного або комунального майна”.

Також “Українські новини” зазначають, що зброю для нагородження високопосадовців було придбано в державну власність за бюджетні гроші і вручено нагородженим особам, тобто органи влади приховали, хто саме став користувачем державного майна, що є порушенням закону.

Агентство просить суд зобов'язати Міноборони і МВС надати інформацію, хто, в якій кількості і яку зброю отримав від даних відомств у якості нагороди, і скільки це коштувало платникам податків.

Крім того, агентство направило звернення до Уповноваженого ВР з прав людини з проханням скласти адміністративний протокол на Арсена Авакова і Степана Полторака за неправомірну відмову в доступі до публічної інформації, яка є суспільно значимою. Саме міністри, за указом Президента, несуть персональну відповідальність за виконання їх відомствами закону про доступ до публічної інформації.

Раніше “Українські новини” повідомляли, що у березні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк отримав від свого підлеглого, міністра оборони Степана Полторака рідкісну іменну зброю - пістолет-кулемет Томпсона (улюблена зброя американських гангстерів, оспівана Голлівудом).

За твердженням агентства, крім “Томпсона” Арсенія Яценюка екзотичними виявилися і інші нагороди високопосадовців. Так, секретар РНБО Олександр Турчинов та помічник президента України Олексій Горащенков начебто отримали інші історичні раритети - пістолети “Маузер К – 96” і по 105 патронів до них. Глава Мін'юсту Павло Петренко і глава МВС Арсен Аваков отримали легендарні “Кольти М1911”. Самого ж себе Степан Полторак нагородив пістолетом GLOCK 19 gen в комплекті з 103 патронами.

Liked the article?
Help us be even more cool!