ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські фотографи вимагають від Дмитра Муравського підтвердити правдивість його фото з зони АТО

22.08.2016, 17:10

Українські фотожурналісти просять автора фото, радника міністра оборони Дмитра Муравського підтвердити правдивість або спростувати його документальні фотографії, на яких зафіксовано кадри бойових дій в зоні АТО. Про це йдеться у спільній заяві фотографів, у яких виникли підозри щодо справжності фото, повідомляє LB.ua.

У заяві фотографи зазначають, що також попросили вказати мету зйомки таких фото: “Наприклад, для реклами ЗСУ чи промо або пропаганди Міноборони, адже Дмитро Муравський є радником міністра оборони України. В разі підтвердження “постановочного” характеру деяких фото – виділити їх в окремий альбом і додати відповідний супровідний текст”.

Як зазначають фотографи, відтак, виникає небезпечна ситуація для української фотографії в цілому і журналістики зокрема.

“По-перше, це новий стимул для РФ зайвий раз розповісти про те, що українці імітують військові дії. По-друге, пильні авторитетні ЗМІ вже порівнюють ці фото зі стилем подачі інформації Lifenews. По-третє, історія з цими фото може призвести до того, що українське суспільство та авторитетні закордонні медіа частково втратять довіру до української журналістики та фотожурналістики”, - йдеться у заяві.

Автори листа наголошують, що єдине, в чому Україна зараз виграє у конфлікті з РФ – це безкомпромісна та правдива подача інформації із зони ведення бойових дій.

“Зважаючи на те, що інтернетом та закордонними медіа тиражується, на наш погляд, неправдива інформація щодо документальності зображень на фотографіях Дмитра Муравського, ми категорично засуджуємо подібні маніпуляції з фото та інформацією.

Дмитро Муравський в інтерв’ю виданню “Радіо Свобода” підтверджує справжність таких фотографій таким чином: “Коли почули як виходить міна, то побігли, а хлопці, які нас прикривали, побігли слідом. Ми сховалися за металевими щитами і я подивився назад – один з бійців підвернув ногу і його несли двоє інших. Я не міг втратити такий момент, хоча на мене й кричали, щоб я втікав, і зробив фотографію. І саме в цей момент прилітає міна. Те, що я пережив, мені мабуть ще довго буде снитися, передати це словами неможливо”, - йдеться у заяві.

Також автори заяви залишають на розсуд читачів оцінку правдивості його слів.

Вони просять у автора фотознімків Дмитра Муравського пояснити та вказати причини, мету і обставини, за яких він зняв вищезгадану фотографію з Широкіного та інші фотографії з альбому про війну (“БОЛЬ ВОЙНЫ” та інші).

“Також звертаємося до Юрія Бутусова з проханням спростувати інформацію, згідно з якою фото Дмитра Муравського подаються як документальна фіксація подій в Широкиному (пост в ФБ 17.08.2016 “Лучшая фотография о войне в Украине 2016 года”).

Також просимо ЗМІ встановлювати першоджерело інформації та переконуватися у її правдивості, документальності. Погоджуйте публікацію матеріалів та беріть коментарі у авторів фотографій чи поширюваної інформації”, - зазначили автори заяви.

Заяву підписали:

Сергій Лойко, фрілансер

Макс Левін, документальний фотограф, знімає для LB.ua, Reuters. Війну на сході України знімає з весни 2014 по сьогодні.

Єфрем Лукацький, фотограф агенства Associated Press

Анатолій Степанов, фотограф, знімає для AFP. Війну на сході України знімає з весни 2014 по сьогодні.

Маркіян Лисейко, фотокор Укрінформу, ЕРА, фотодокументаліст подій на сході з травня 2014 по сьогодні

Стас Козлюк, репортер, пише і знімає для Українського тижня. Висвітлює війну на сході України з літа 2014-го до сьогодні

Сергій Ваганов, фотограф, знімає для ЕРА, УНІАН. Війну на сході України знімає з весни 2014 по сьогодні.

Володимир Шуваєв, фотожурналіст та комерційний фотограф, війну на сході України знімає з весни 2014 року по сьогодні.

Олексій Чернишев, фотограф-фрілансер. Співпрацює з фондом "Повернись живим" та AFP. Війну на сході України знімає з весни 2014 по сьогодні.

Олександр Ратушняк, фотограф-фрилансер, співпрацює з AFP, військові дії на сході України знімав з літа 2014 по літо 2015.

Макс Требухов, фотокорреспондент, знімає для LB.ua, волонтер, парамедик інструктор у складі ПДМШ, війну на сході України висвітлює з 2014 по сьогодні.

Богдан Россинський, фотокореспондент - фрілансер, стрінгер. Окрім інших, співпрацює з музеєм Історії війни. Війну на сході Україні знімає з травня 2014.

Сергій Нужненко, фотокореспондент – фрілансер, знімає для LB.ua і Радіо Свобода.

Олександр Кузьмін, фрілансер, працює для українських та міжнародних агенцій.

Олександр Чекменьов, документальний фотограф.

Сергій Полежака, фотожурналист, війну на сході України знімав в 2014-2015 роках.

Тарас Хлібович, фотограф-фрілансер, колишній прес-офіцер ЗСУ

Андрій Ломакін, фотограф

Іван Богдан, фрілансер, волонтер, знімає війну на сході України з весни 2014 р.

Фото: Дмитро Муравський

Liked the article?
Help us be even more cool!