ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські медійні ГО закликають Білорусь зняти обвинувачення з журналістів – фігурантів "справи БЕЛТА"

23.11.2018, 13:47
Фото - belsat.eu

Українські медійні організації закликають білоруську владу відмовитися від практики тиску на білоруські ЗМІ та надати можливості вільного функціонування онлайн-видань. Про це йдеться в заяві медіа-організацій.

Зокрема, організації закликають зняти обвинувачення з головної редакторки білоруського порталу Tut.by Марини Золотової та інших журналістів.

Наводимо повністю текст заяви:

Українські медійні організації висловлюють солідарність головній редакторці білоруського порталу Tut.by.

Від серпня 2018-го ми, українські медійні організації, що підписалися нижче, прискіпливо спостерігаємо за “справою БЕЛТА”. Білоруські правоохоронці звинуватили 15 білоруських журналістів та редакторів нібито в “несанкціонованому доступу до комп’ютерної інформації” й заподіянні фінансових збитків державному інформагентству БЕЛТА.

22 листопада стало відомо, що головній редакторці онлайн-порталу Tut.by Марині Золотовій було пред’явлено звинувачення відповідно до частини 2 статті 425 Кримінального кодексу Білорусі (бездіяльність посадової особи). Відповідно до цієї статті Марині Золотовій може загрожувати до п’яти років ув’язнення.

На наше переконання, багаторічна робота порталу Tut.by є хорошим прикладом фахової журналістики в Білорусі, й роботу редакції достойно оцінюють мільйони читачів у Білорусі та за її межами. Ми висловлюємо підтримку Марині Золотовій та солідарні з усіма білоруськими журналістами та організаціями, що підтримують редакцію Tut.by в ці дні.

Ми закликаємо білоруську владу зняти обвинувачення з Марини Золотової та інших журналістів, адже переконані, що цей прецедент ставить під загрозу вільний розвиток журналістики в Білорусі.

Разом з тим ми вітаємо рішення звільнити від кримінальної відповідальності двох інших фігурантів справи – власного кореспондента “Німецької хвилі” Павлюка Биковського та редактора порталу Realt.by Владислава Кулецького.

Ми переконані, що Білорусь прагне стати повноцінною європейською країною, де повага до свободи слова є засадничою цінністю, а функціонування незалежних ЗМІ є запорукою демократичного розвитку країни.

Ми закликаємо білоруську владу відмовитися від практики тиску на білоруські ЗМІ та надати можливості вільного функціонування онлайн-видань.

Підписанти:

ГО “Інтерньюз-Україна”

ГО “Детектор медіа”

ГО “Інститут масової інформації”

ГО “Інститут розвитку регіональної преси”

Liked the article?
Help us be even more cool!