ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна в ОБСЄ заявила, що Росія ігнорує заклики про звільнення Сущенка та Асєєва

06.06.2019, 16:37
Фото – Марк Фейгін

Російський режим продовжує ігнорувати заклики української сторони та міжнародної спільноти до звільнення незаконно ув’язнених журналістів Романа Сущенка та Станіслава Асєєва.

Про це сказав постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час засідання Постійної ради ОБСЄ 5 червня, повідомляє Укрінформ.

"У вівторок минув рік з того часу, як український журналіст Роман Сущенко був незаконно засуджений судом у Москві за сфабрикованими обвинуваченнями в "шпигунстві" до 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, де він утримується досі", – нагадав український дипломат у своєму виступі.

Він додав, що також минуло вже два роки з моменту, коли інший український журналіст Станіслав Асєєв був захоплений російськими бойовиками в окупованому Донецьку та кинутий за ґрати. Водночас після появи Асєєва в організованому бойовиками т.з. "інтерв’ю" в серпні минулого року про місцеперебування та стан здоров’я журналіста-блогера більше нічого не відомо. Не мають доступу до нього ані СММ ОБСЄ, ані інші міжнародні місії.

"Обидва вони були ув'язнені російським режимом, і численні заклики міжнародної спільноти, включно з представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлемом Дезіром, до їх негайного звільнення, були повністю проігноровано. Обидва залишаються частиною довгого списку жертв Кремля, покараних за опозицію або незгоду з агресією Росії проти територіальної цілісності та суверенітету України. Росія продовжує використовувати їх як заручників, без доступу з боку представників української влади, міжнародних спостерігачів і правозахисників, а також без надання належної меддопомоги", – наголосив Прокопчук.

Під час свого виступу український дипломат також зазначив, що в окупованому Росією Криму українці та кримські татари живуть під постійним страхом стати черговими жертвами Кремля. Він нагадав, що минулого четверга окупаційною російською владою в Криму були затримані двоє кримськотатарських активісток Лутфіє Зудієва і Муміне Салієва, які були обвинувачені в пропаганді та демонстрації символіки екстремістських організацій – "обвинувачення, яке окупаційна влада часто використовує у своїх політичних переслідуваннях".

"Ми закликаємо російську сторону припинити репресії і практику залякування голосів незгодних. Ми закликаємо поважати права людини і основоположні свободи населення, що проживає на території України, яка перебуває під тимчасовою окупацією Росії", – підкреслив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні.

Нагадаємо, всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Liked the article?
Help us be even more cool!