ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Убивство російських журналістів у ЦАР було навмисним і професійно виконаним - розслідування

30.07.2019, 16:01
Фото - Євгенія Новоженіна / Sputnik / Scanpix / LETA/Медуза

Офіційна версія про загибель російських журналістів в Центральноафриканській республіці (ЦАР) - пограбування місцевими повстанськими угрупованнями - не відповідає дійсності. 

Такий висновок зазначений у доповіді центру “Досьє”, опублікованому до річниці загибелі режисера-документаліста Олександра Расторгуєва, військового кореспондента Орхана Джемаля і оператора Кирила Радченка, повідомляє Медуза.

Як йдеться в актах розтину тіл убитих, характер отриманих поранень свідчить, що вбивство було навмисним і професійно виконаним. 

“Постріли були зроблені точно, незважаючи на те, що вбивство було скоєно в нічний час доби в умовах ускладненої видимості і пересіченої місцевості, а загиблі не були зв'язані під час вбивства і могли відносно вільно пересуватися”, - йдеться у доповіді.

Особисті речі загиблих, в тому числі цінні, не чіпали, що також відкидає версію про пограбування. Поліція проводила огляд місця злочину неналежним чином. Через кілька днів на ньому невстановлені особи спалили траву - імовірно, щоб приховати докази, йдеться у доповіді.

За даними центру “Досьє”, перед вбивством за журналістами вели стеження, “ретельно продумане і сплановане” правоохоронними органами ЦАР.

Водій росіян, як йдеться у роздруківках телефонних переговорів, підтримував оперативний зв'язок з місцевим жандармом Еммануелем Туагенде Котофіо. Той постійно відстежував переміщення журналістів і знаходився в безпосередній близькості від них, в тому числі в момент вбивства.

У попередніх розслідуваннях центру повідомлялося, що жандарм Котофіо контактував з передбачуваним співробітником ПВК “Вагнера”, “інструктором зовнішнього спостереження, контрнагляду, вербування, агентурної роботи” компанії “М-Фінанс” Олександром Сотовим. Той, в свою чергу, спілкувався з Валерієм Захаровим - радником президента ЦАР і керівником групи військових інструкторів компанії Євгенія Пригожина.

Центр “Досьє” встановив, що раніше Котофіо проходив військову перепідготовку в Судані під керівництвом російських інструкторів, а через деякий час після вбивства отримав підвищення в посаді.

Офіційне слідство щодо вбивства і в ЦАР, і в Москві фактично не ведеться, зазначає центр “Досьє”. Влада ЦАР чинить перешкоди незалежним розслідувачам: доступ до головного свідка, водієві Б'єнвеню, обмежений поліцією, а місцевим журналістам, які співпрацюють з “Досьє”, надходять погрози.

У свою чергу, російські слідчі досі не виконали низку клопотань родичів загиблих. Наприклад, до Росії не доставлений ​​для балістичної експертизи одяг журналістів; він зберігається в російському посольстві в Бангі. Також слідство відмовляється допитати росіян Сотова і Захарова, які могли координувати дії африканської поліції перед вбивством журналістів.

Центр “Досьє” вимагає від влади ЦАР і РФ в рамках незалежного розслідування вбивства журналістів провести допити 18 росіян, пов'язаних зі структурами Євгенія Пригожина.

Як нагадує видання, 30 липня 2018 року у ЦАР були убиті режисер-документаліст Олександр Расторгуєв, військовий кореспондент Орхан Джемаль і оператор Кирило Радченко, коли вони прямували на машині на зустріч з фіксером на ім'я Мартін. Він повинен був допомогти з організацією зйомок на місці.

Журналісти вирушили в ЦАР для зйомок документального фільму про російських найманців з ПВК “Вагнера”, яку пов'язують з петербурзьким бізнесменом Євгеном Пригожиним. Проект готувався за завданням “Центру управління розслідуваннями”, що фінансувався опозиційним політиком Михайлом Ходорковським. 

В офіційних повідомленнях, що грунтувалися на свідченнях місцевого водія  Бьенвеню Дувокама, який вижив під час нападу, на росіян напали 10 чоловіків в тюрбанах, які спілкувалися арабською. Журналісти нібито намагалися чинити їм опір, за що і були вбиті. Цю версію придумали співробітники структур Євгенія Пригожина, а просувають її офіційні представники МЗС і Слідчого комітету, стверджується в доповіді “Досьє”.

Liked the article?
Help us be even more cool!