ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Запоріжжі журналістів попросили залишити відкрите засідання в міськраді

14.09.2021, 13:00
Фото – zta.court.gov.ua
Фото – zta.court.gov.ua

У Запоріжжі журналістів попросили залишити відкрите засідання управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку міської ради після того, як вони поставили всі запитання. Засідання не продовжили, поки журналісти не вийшли з приміщення.

Про це представниці ІМІ в Запорізькій області повідомила журналістка 061.ua Ельміра Шагабудтдінова.

За її словами, 13 вересня мало відбутися відкрите засідання управління за участю керівників автопідприємств, присвячене, зокрема, резонансному випадку, коли водій міського маршруту побив пенсіонера. На засідання прийшли представники муніципального телеканалу Z, ТРК “Алекс”, екскомунальної газети “Запорозька Січ”, 061.ua і пресслужби міської ради.

“Керівник управління Олег Марголін дуже коротко озвучив там цю проблемну ситуацію і запропонував представникам преси, якщо є додаткові запитання, поставити їх, а якщо немає – дати їм поспілкуватися з автоперевізниками самим, не заважаючи проведенню засідання. Я поставила йому запитання, і після цього він знову попросив мене вийти, наголошуючи, що надалі засідання має продовжуватися без ЗМІ. Я уточнила, чи це стосується тільки мене, чи всіх присутніх медіа. Олег Марголін сказав, що всіх, тому всі змушені були вийти”, – розповіла журналістка.

За її словами, журналісти планували зробити повноцінні матеріали щодо розгляду цієї резонансної справи, взяти коментарі представників автотранспортних підприємств, бо на сайті міськради перед цим зазначене засідання анонсували як відкрите. Але через необхідність залишити засідання журналісти не змогли це зробити.

Юрист ІМІ Роман Головенко нагадав, що журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться.

“У цьому випадку йдеться про зустріч представників автоперевізників з органом місцевого самоврядування. Це не можна вважати засіданням колегіального суб'єкта владних повноважень, й загалом такі зустрічі можуть бути як відкриті для преси та громадськості, так і проходити за зачиненими дверима. Але оскільки зустріч була заявлена самим органом як відкрита, то в управлінні мали б брати до уваги ч. 2 ст. 25 ЗУ “Про інформацію”, що журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться. Ніщо не заважало управлінню провести зустріч у конфіденційному режимі й скликати пресу вже на момент її закінчення, але було зроблено так, як зроблено”, – зазначив юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!