ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Запоріжжі журналістам відкрито погрожували під час судового засідання

06.12.2019, 18:21
Фото – 061
Фото – 061

У Запоріжжі журналістам декількох ЗМІ погрожували родичі та друзі підозрюваних в участі в організованому злочинному угрупованні (ОЗУ) під час судових засідань в Орджонікідзевському районному суді міста 2 грудня. Про це повідомляє представниця ІМІ в Запорізькій області.

У результаті двох журналістів задля їхньої безпеки вивели із суду в супроводі поліцейських та відвезли їх від будівлі на безпечну відстань. 

Інциденти трапилися під час обрання запобіжного заходу п’ятьом учасникам ОЗУ, зокрема підозрюваному в організації злочинів Михайлу Аветисяну.

Як повідомив регіональній представниці ІМІ головний редактор сайту "Акцент" Олександр Чубукін, представники затриманого, зокрема, погрожували йому, Генадію Волкову (сайт "Vместе"), Євгену Зюзіну (онлайн-медіа "Вся власть"), Ользі Звонаревій (061.ua), навіть керівниці відділу комунікацій в Нацполіції Запорізької області Катерині Людвик та її відеооператору.

Так, представники затриманих вигнали із залу судових засідань усіх представників ЗМІ з камерами та телефонами. На відео, розміщеному на сайті "Vместе", чути, як жінка обіцяє журналістові "розбити телефон об голову". За даними сайту, у якийсь момент близькі затриманих почали погрожувати журналістам, що розіб'ють камери, якщо ті не перестануть знімати. Щоб не провокувати їх, журналісти залишили зал суду. Аби захистити журналістів, на місце прибули співробітники поліції.

У себе на фейсбуці журналіст Євген Зюзін повідомив, що за кілька годин до засідання щодо затриманого Михайла Аветисяна прийшли близько двох десятків невідомих людей. Вони поводились агресивно щодо журналістів, які намагалися знімати відкритий процес.

Він також додав, що "працівники суду не тільки не перешкоджали порушенням, а й сприяли їм: оголосили журналістам, що нададуть місце для зйомки, а потім почали засідання взагалі без преси на чолі із суддею Андрієм Воробйовим". Водночас, зазначив Зюзін, журналістам, які все-таки залишилися на судовому засіданні, невідомі погрожували в присутності судових приставів, а ті ніяк на це не реагували.

Як розповів регіональній представниці ІМІ головред “Акценту” Олександр Чубукін, події відбувалися так, наче все було налаштоване, аби не зробити фото- чи відеознімання головного затриманого. 

“Робота суду була організована неякісно і непрофесійно, на мою думку. У нас була тільки інформація від поліції, що десь об 11-й годині ранку почнуть розглядати справу про обрання запобіжного заходу представникам злочинного угрупування. На сайті суду не було жодної інформації ані про час засідань, ані про суддів, які будуть вести засідання. Тому ми писали клопотання про дозвіл на проведення фото- і відеозйомки на ім’я голови суду, не знаючи номера справи чи імен підозрюваних, і дізнавалися вже в суді, що в якихось інших залах проходять засідання по інших підозрюваних. Так ми дізналися, о котрій і в якій залі буде засідання щодо організатора угрупування”, – розповів він.

Він також підтвердив, що родичі та близькі затриманого тиснули на журналістів “і просто вигнали всіх із зали, зайнявши всі місця”. 

"При цьому прессекретарка суду нам сказала, що все вирішиться і коли прийде суддя, нам виділять місця для зйомки. Але, повторюся, з урахуванням того, що ми не знали, який суддя буде вести засідання, ми не могли написати клопотання про зйомку, яке він міг би розглянути. В будь-якому разі ті люди зайняли всі місця, і всередину вже не можна було потрапити. Тим не менш ми з колегою, редакторкою 061.ua Ольгою Звонарьовою, змогли потрапити всередину. Але навіть телефон було тримати небезпечно, бо нам постійно говорили: “Приберіть телефон”, “Я тобі розіб’ю телефон”, – розповів Чубукін. 

Журналісти залишили суд близько 20.00. “Оскільки ситуація була напруженою і ми не знали, хто перебуває на вулиці, нас провів співробітник поліції, ми з ним від'їхали пару кварталів від будівлі суду, де він “передав” нас нашим друзям”, – додав він.

За даними сайту 061, судовий процес тривав до другої години ночі і жодному представникові ЗМІ так і не вдалося зробити його фото. По суті, йдеться в новині, цьому перешкоджали прихильники затриманого, співробітники суду, суддя і пристави.

Водночас на сайті Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя 3 грудня  повідомляється, зокрема: "...Затримання цих підозрюваних набуло широкого розголосу в пресі. Більшість судових засідань проходило одночасно. До судових засідань прибули як представники місцевих ЗМІ, так і з центральних телеканалів. Усім ЗМІ було надано однакову можливість бути присутніми в обраному ними судовому процесі".

Liked the article?
Help us be even more cool!