ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Запоріжжі місцеві ради пообіцяли забезпечити всім журналістам рівний доступ до своїх засідань

27.11.2017, 17:49

У рамках дослідження «Рада дружня до медіа» громадська організація «Інститут масової інформації» (ІМІ) розробила рекомендації до регламентів Запорізької міської та обласної рад у частині, що стосується забезпечення прав журналістів.

Запорізька міська та обласна ради на пленарних засіданнях у грудні розглянуть відповідні проекти рішень про внесення змін до своїх регламентів.

Про це повідомила регіональна представниця ІМІ у Запорізькій області Катерина Майборода після зустрічі із посадовцями.

Представниця ІМІ зустрілася з головою постійної комісії з питань законності, боротьби з корупцією, регламенту, депутатської діяльності та депутатської етики, прав людини, свободи слова та інформації Запорізької обласної ради Іриною Вишняковою, щоб обговорити рекомендації експертів ІМІ.

«Я особисто підтримую і гадаю, що мої колеги будуть зі мною солідарними. Приймаючи Регламент Запорізької обласної ради, ми передусім йшли по шляху гласності, відкритості та прозорості роботи ради та залучення представників громадськості до цих процесів. Дотримання цих принципів підвищує рівень довіри до влади та є визначальними для демократичної держави. Розробляючи положення регламенту щодо, зокрема, кількості представників не більше 2 осіб від одного ЗМІ, які на думку ІМІ встановлюють певні обмеження, ми виходили з технічних можливостей приміщення для розміщення всіх бажаючих взяти участь у засіданнях ради. Але дворічна практика відвідуваності сесій ради при нашій каденції дозволяє зробити висновок, що цієї проблеми немає. Тому будемо сподіватись, що у випадку прийняття таких змін ситуація не зміниться і всі охочі зможуть взяти участь у роботі ради», - сказала Ірина Вишнякова.

Нагадаємо, що у чинному регламенті Запорізької обласної ради експерти ІМІ знайшли такі порушення ЗУ «Про інформацію»:

У статті 1.9 Регламенту роботи Запорізької обласної ради передбачено гласність пленарних засідань ради, постійних комісій, Президії. Проте зазначено, що висвітлюються зазначені заходи виключно місцевими засобами масової інформації.

Експерти ІМІ вважають, що у цьому випадку порушується принцип рівності, оскільки висвітлення діяльності передбачене виключно для місцевих засобів масової інформації.

Також у Регламенті сказано, що допуск журналістів і технічних працівників засобів масової інформації до сесійної зали здійснюється після їх реєстрації виконавчим апаратом обласної ради у встановленому законодавством порядку, але у кількості не більше двох осіб від одного засобу масової інформації.

Експерти ІМІ вважають, що такі обмеження порушують принципи рівності та справедливості, на яких мають ґрунтуватися усі дії, пов’язані з процедурою акредитації, відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України «Про інформацію».

Крім цього, у статті 1.13 Регламенту визначено можливість прийняття рішення про видалення із сесійної зали представників засобів масової інформації, які перевищували свої права і не виконували обов’язки, що передбачені чинним законодавством України, а також за ініціативи депутата ради, права якого були порушені внаслідок протиправних дій представника засобу масової інформації.

Експерти ІМІ наголошують,  що порушення прав депутата ради представником засобу масової інформації може мати місце поза роботою самої ради і поза її засіданнями, тому таке положення варто привести у відповідність до можливих видалень представників ЗМІ з відкритих засідань.

Зазначимо, що процедура акредитації журналістів у Запорізькій обласній раді ні Регламентом, ні окремим положенням не передбачена.

21 листопада на засіданні постійної комісії з питань регламенту інші члени комісії також погодилися з рекомендаціями ІМІ.

На фото - постійна комісія Запорізької облради з питань законності, боротьби з корупцією, регламенту, депутатської діяльності та депутатської етики, прав людини, свободи слова та інформації

Підсумовуючи, голова комісії Ірина Вишнякова зазначила, що, враховуючи те, що термін подачі відповідних проектів рішень згідно з ЗУ «Про доступ до публічної інформації» становить 21 день, це питання буде внесено на розгляд сесії із його дотриманням.

У регламенті Запорізької міської ради експерти ІМІ виявили схожі порушення.

У Запорізькій міські раді не передбачено акредитацію для журналістів та представників засобів масової інформації. У Регламенті роботи Запорізької міської ради передбачено відкритість і гласність роботи ради та відкритий доступ представників ЗМІ до засідань ради.

У ч. 5 ст. 6 Регламенту роботи Запорізької міської ради визначено, що працівники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного ЗМІ), які бажають висвітлювати діяльність ради, допускаються на пленарне засідання ради за наявності редакційного посвідчення.

Експерти ІМІ рекомендують, по-перше, така норма є дискримінаційною щодо журналістів, що не є штатними працівниками засобів масової інформації та не мають редакційного посвідчення. По-друге, є невиправданою та не підкріпленою нормативно вимога щодо допуску не більше двох осіб від одного засобу масової інформації, що явно було запозичено з виборчого законодавства, але є неприйнятним для забезпечення відкритості, гласності та прозорості роботи ради та суперечить вимогам ч. 17 ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування», ч. 2 ст. 25 Закону України «Про інформацію» та п. 4 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Представниця ІМІ Катерина Майборода обговорила рекомендації з секретарем міської ради Русланом Пидоричем. Секретар ради частково погодився з рекомендаціями ІМІ і передав  їх на розгляд у постійну комісію з питань депутатської діяльності, регламенту, законності, правопорядку та запобігання корупції.

На засіданні 8 листопада члени постійної комісії Запорізької міської ради погодилися з рекомендаціями експертів ІМІ та пообіцяли врахувати їх під час підготовки проекту рішення про внесення змін до регламенту Запорізької міської ради.

Скріншот: Член комісії міськради  з питань депутатської діяльності, регламенту, законності, правопорядку та запобігання корупції Олег Корольов прозвітував про розгляд рекомендацій на своїй сторінці у Facebook

Як повідомляв ІМІ, 5 жовтня 2017 року в Києві ГО «Інститут масової інформації» презентував результати дослідження «Рада дружня до медіа: оцінка стану дотримання ЗУ “Про інформацію” у регламентах місцевих рад».

Дослідження реалізоване в рамках проекту ІМІ «Блогери України проти корупції» за підтримки Freedom House.

У рамках проекту  експерти ІМІ проаналізували регламенти 47 обласних та міських рад на предмет забезпечення прав журналістів та дотримання вимог Закону України «Про інформацію». Дослідження показало, що із 47 місцевих рад понад третина (17 рад) порушують вимоги чинного законодавства щодо забезпечення прав журналістів. Експерти ІМІ розробили рекомендації для усунення проблемних моментів із регламентів цих 17 рад.

Представники ІМІ у регіонах проконтролюють втілення в життя запропонованих рекомендацій.

ІМІ
Liked the article?
Help us be even more cool!