ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У ЄС підготували законопроєкт про захист медіа від позовів про наклеп

02.05.2022, 11:17
Фото - sjevercg.me
Фото - sjevercg.me

Європейська комісія підготувала проєкт законодавства ЄС для захисту ЗМІ від неналежних позовів про наклеп, спрямованих на те, щоби змусити медіа замовчати.

Про це повідомляє видання EUObserver, у розпорядженні якого опинився документ, пише ZMINA.

Законопроєкт пропонує критерії виділення таких позовів проти медіа та неурядових організацій, які не мають на меті реальної боротьби з наклепом, а спрямовані на створення проблем для тих, хто пише про мільярдерів чи великі транснаціональні компанії.

У разі підтримки документу країнами ЄС та депутатами Європарламенту судді національних судів отримають право на закриття таких справ без їхнього розгляду. Тим, проти кого ці позови були спрямовані, виплачуватимуть компенсацію.

“Ми допомагаємо захистити тих, хто ризикує і виступає на захист суспільних інтересів”, - заявила єврокомісарка з питань цінностей ЄС Вєра Юрова.

Серед критеріїв, які мають право використовувати судді для визначення, є судовий процес проти ЗМІ справжнім чи заявник зловживає механізмами правосуддя, зокрема, вимагання від медіа та активістів непропорційно великих фінансових збитків або відкриття кількох справ одночасно.

Законодавство застосовуватиметься також до країн, що не входять до ЄС. Це надасть європейським суддям можливість скасувати рішення проти громадян та ЗМІ ЄС, винесених у країнах поза союзом.

Водночас законодавство може бути застосоване лише щодо “справ з транскордонними наслідками”, оскільки компетенція ЄС не охоплює національне законодавство у сфері правосуддя.

Серед прикладів справ, які підпадатимуть під нове законодавство ЄС у разі його ухвалення у чинній редакції, EUobserver наводить такі:

  • позов компанії з Люксембурга за статтю про дезінформацію на Мальті;
  • позов бельгійської фірми в суд у Бельгії через статтю про безпеку лізингу VIP-джетів для глав держав ЄС та НАТО з усієї Європи;
  • позов білоруської фірми через статтю про ймовірне відмивання грошей на Кіпрі.

Нагадаємо, 11 березня 2022 року українська медіаспільнота у березні 2022 року звернулася до Єврокомісії з прохання накласти санкції на всі російські телеканали.

Liked the article?
Help us be even more cool!