ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У ЄС нагадали Україні про необхідність ратифікувати Римський статут

05.09.2022, 17:23
Фото – Peter Dejong / AP
Фото – Peter Dejong / AP

У Брюсселі нагадали Україні про необхідність ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, щоб вона мала можливість користуватися всіма правами країн-учасниць.

Про це сказав головний дипломат ЄС Жозеп Боррель на брифінгу після восьмої зустрічі Ради асоціації Україна-ЄС у Брюсселі, повідомляє “Європейська правда”.

Він відзначив прогрес реформ в Україні за останні місяці, попри війну, та закликав продовжувати роботу, зокрема, над рекомендаціями Єврокомісії, що прив’язані до надання статусу кандидата на вступ до ЄС.

“У ключових сферах – антикорупція, верховенство права – ми вітаємо ваші останні кроки, але також ми закликаємо до наступних дій. Ми також вітаємо прогрес у сфері правозахисту, зокрема ратифікацію Стамбульської конвенції – великий крок для захисту прав жінок і дівчат від гендерно зумовленого насильства.

Ми також маємо забезпечити відповідальність за скоєні рф воєнні злочини. Ми повністю підтримуємо міжнародні зусилля та роботу України в цій сфері. 

Врешті, Україні все ще необхідно ратифікувати Римський статут, щоб повною мірою користуватися правами членів Міжнародного кримінального суду”, – зазначив Жозеп Боррель.

Нагадаємо, Україна підписала Римський статут ще 20 січня 2000 року, але так і не ратифікувала його, хоча після угоди про Асоціацію з ЄС у 2014 році зробити це є одним з її прямих міжнародних зобов'язань.

У травні 2022 року заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов в інтерв'ю Радіо Свобода заявив, що ратифікація Україною Римського статуту, який лежить в основі діяльності Міжнародного кримінального суду, не на часі, допоки Україна не переможе у війні.

Liked the article?
Help us be even more cool!