ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У ВР не змогли показати документ, яким закрили доступ журналістів до парламенту – "Схеми"

Проєкт Радіо Свобода "Cхеми" звернувся із запитом до Верховної Ради з проханням надати копії документів або рішень, на підставі яких починаючи з 2022 року ЗМІ обмежили доступ до пленарних засідань, кулуарів, комітетів.

В Апараті ВР у відповідь спочатку продовжили розгляд запиту на 20 днів у звʼязку з "потребою пошуку інформації" та її великим обсягом, а згодом повідомили, що документ, який містив би інформацію щодо вичерпного переліку всіх обмежень, "не створений" та "не перебуває у його володінні", а може бути отриманий "лише шляхом узагальнення" та "аналітичної обробки даних". Про це повідомляє Радіо Свобода.

Окремо "Схеми" також звернулися по коментар до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука. Він попросив час, щоб "це уточнити".

"Я уточню, тому що це ж все приймалося ще в період, коли запроваджувався воєнний стан. І з того часу ми дуже активно співпрацюємо з нашими спецслужбами, які постійно надсилають нам всі свої повідомлення про те, що є і небезпека, і парламент є центром прийняття рішень", – сказав Стефанчук.

Водночас він повідомив: "Як тільки ця небезпека спаде, я отримаю перші листи, що такої небезпеки немає, ми повернемо і відновимо всі речі, як вони циркулювали завжди в парламенті".

З початку повномасштабного вторгнення РФ до України журналісти не мають доступу до будівлі Верховної Ради.

На сайті парламенту згадується обмеження для ЗМІ тільки "через ковід", а всередині ВР працюють журналісти лише одного державного телеканалу "Рада". Їхня робота в стінах парламенту унормована постановою "Про деякі питання висвітлення роботи Верховної Ради України дев'ятого скликання в умовах дії воєнного стану". А саме: телеканал здійснює запис пленарних засідань, але публікує не в прямому ефірі, а через декілька годин пізніше.

З вересня цього року за межами основної будівлі парламенту відкрили пресцентр Верховної Ради, де поодинокі депутати зрідка виходять на брифінги.

Liked the article?
Help us be even more cool!