ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Волинській ОДА не хотіли відповідати на питання журналістів, які прийшли за коментарями

15.01.2019, 10:55
Фото - YouTube

У Волинській облдержадміністрації не хотіли відповідати на питання журналістів телеканалу “Аверс”, які прийшли за коментарями. Працівниці ОДА радили журналістці Наталії Поліщук писати запит замість того, щоб отримати коментар, повідомляє представниця ІМІ у Волинській області.

Так, знімальна група каналу прийшла 10 січня в приймальню до голови Волинської ОДА Олександра Савченка, щоб отримати відповіді на запитання.

Як йдеться в сюжеті “Аверсу”, у приміщенні Волинської ОДА до журналістки вийшли три працівниці відділу інформаційної політики облдержадміністрації.

Спочатку одна з працівниць радила журналістці написати інформаційний запит, щоб отримати відповіді на всі її запитання. Однак журналістка хотіла отримати коментар на камеру.

Після цього Наталка Поліщук поцікавилася, хто працює в прес-службі та до кого звертатися. Однак знову почула відповідь: “На всі ваші запитання пишіть запит”. Також журналістці не відповіли на питання, хто є прес-секретарем.

Журналістів “Аверсу” цікавило походження майна голови ОДА та те, як він міг заробити стільки грошей, скільки він зазначив у своїй декларації про доходи. Також журналістам було цікаво, чи офіційно оформлена на посаді прес-секретар голови Волинської ОДА Катерина Павлова.

Голова Волинської ОДА вийшов сам до журналістки, адже вона стукала у двері його кабінету. Він запросив журналістку зайти, але без оператора. Журналістці телеканалу вдалося зняти на телефон відповіді на свої питання для  сюжету.

Представниця ІМІ у Волинській області намагалася отримати коментар у журналістки телеканалу “Аверс” Наталки Поліщук щодо інциденту. Однак журналістка не відповідала на телефонні дзвінки.

Прес-секретар голови Волинської ОДА Катерина Павлова в коментарі для ІМІ додала, що журналісти “Аверсу” не зверталися попередньо до зйомок сюжету за коментарями чи запитами до неї про те, чи вона працює у Волинській ОДА й на якій посаді.

Начальниця відділу інформаційної політики Волинської ОДА Каріна Мариневич у коментарі ІМІ зазначила, що журналісти “Аверсу” прийшли без попередження в приймальню до голови Волинської ОДА.

За її словами, коли приїжджають журналісти, то в адміністрації попереджають одразу представника когось із відділу інформаційної політики Волинської ОДА. Тому працівниці ОДА були присутні, коли прийшла журналістка “Аверсу”.

Медіа-юрист Інституту масової інформації Роман Головенко зазначає, що, за ідеєю, рішення, коли саме приймати журналістів, має бути за самим головою ОДА, а не його секретарем чи прес-службою (крім випадку, якщо це їм було делеговано головою).

Роман Головенко зауважує, що в журналістів є право бути прийнятими посадовцями (ч. 2 ст. 25 ЗУ “Про інформацію”), але ніде не деталізовано, як це має реалізовуватися. Тому не можна стверджувати, що голова відразу б мав прийняти журналістів.

Також юрист додав, що візит без попередження може вилитися в даремне витрачання часу: посадовця може не виявитися на місці або він відмовиться від коментарів (про що можна було б дізнатися заздалегідь, просто зателефонувавши).

Liked the article?
Help us be even more cool!