ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Цукерберга заявили, що відбили інформаційну атаку на Україну з РФ та Білорусі

28.02.2022, 11:38
Фото – corinna-goering.de
Фото – corinna-goering.de

Meta, материнська компанія Facebook, повідомила, що відбила інформаційну та кібератаку на Україну, які вчинялися з Росії та Білорусі.

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на New York Times.

Зазначається, що спроби кібератак були зафіксовані ввечері 27 лютого і пов'язані з людьми з Росії та України, а також із хакерською групою з Білорусі.

“Одна кампанія розповсюдила посилання на оманливі статті новин, які стверджували, що Україна є фейковою державою і містили повідомлення про підтримку російського уряду”, – пише видання.

За даними Meta, ця атака була пов’язана з іншою операцією, яку розкрили у 2020 році. За нею стояли “видання” News Front і South Front, які працювали в окупованому Криму і використовувалися для поширення російської пропаганди. Зазначається, що до кампанії з дезінформації залучили приблизно 5000 ботів у Facebook та Instagram, перш ніж їх заблокували.

Також інформаційна атака проти України активно велася в інших соціальних мережах, включно з Twitter, YouTube, російською соціальною платформою “Однокласники” та Telegram. Речниця Twitter повідомила, що видалено понад  десяток облікових записів, які брали участь у кампанії дезінформації, і заблоковано доступ до кількох посилань у соцмережі.

Крім того, у Meta повідомили, що відбили хакерську атаку, яка була спрямована проти українських військових лідерів і політиків, а також принаймні одного журналіста. За даними компанії, хакерам вдалося зламати невелику кількість Facebook-акаунтів українських високопосадовців. На їхніх сторінках поширювали відео про нібито капітуляцію українських військових і що нібито вони виходять із лісу з білим прапором. За цією кампанією з дезінформації стоїть хакерська група Ghostwriter, яка свого часу діяла проти НАТО і США.

“Довгий час вважалося, що хакерська група пов’язана з Росією. Але в листопаді розвідувальна компанія Mandiant виявила, що ця група пов’язана з Білоруссю”, – зазначає видання.

Директор з порушень безпеки в Meta Девід Агранович зауважив, що якщо раніше зусилля Ghostwriter були націлені на військових, громадських діячів, журналістів і політиків по всій Європі, то з моменту вторгнення Росії група переорієнтувалася на Україну.

Liked the article?
Help us be even more cool!