ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У травні найбільше новин з ознаками замовності було на ICTV

13.06.2012, 00:31

ICTV у травні посів перше місце серед телеканалів, у підсумкових випусках щоденних новин яких було найбільше матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) - 35 таких матеріалів.

Про це йдеться в узагальненому моніторингу за травень 2012 року матеріалів суспільно-політичної тематики із ознаками замовності (або цензури) в теленовинах, що проводиться громадською організацією “Телекритика”.

Друге місце посів Перший національний канал (34 матеріали з ознаками замовності (або цензури); третє - Інтер (26 матеріалів); четверте - 5 канал (19); п’яте - “1+1” (16 матеріалів);

шосте - ТРК “Україна” (14); сьоме місце - СТБ (12) та восьме місце - Новий канал (10 матеріалів).

Як зазначено у моніторингу, у травні загальна кількість матеріалів з ознаками замовності (цензури), зокрема на звітному тижні, на більшості каналів залишалася сталою. Відчутно зменшилася кількість таких матеріалів на ТРК «Україна» та «1+1». Це може пояснюватися тим, що канали частково уникали болючих для влади тем, тож більше таких тем потрапило тут до взагалі замовчаних.

Зокрема, йдеться у моніторингу, 14 травня всі канали подали з ознаками замовності матеріали про відкриття Віктором Януковичем терміналу аеропорту і перинатального центру в Донецьку. Як зазначено у документі, традиційно порушено стандарти балансу думок (у найкращому разі є його імітація), повноти інформації (за основну подію береться сам факт присутності на цих заходах президента, а не суть), відокремлення фактів від коментарів і достовірності подачі інформації.

15 травня основна тема, яку подано з ознаками замовності всіма каналами, крім Нового, – це відвідини Януковичем неформального саміту СНД. Подія висвітлюється каналами традиційно «паркетно». Порушення – стандартні. Журналісти озвучують довільні власні висновки й оцінки щодо різних сторін теми.

Водночас, зазначено у моніторингу, цього ж дня канали висвітлюють із ознаками замовності візит Миколи Азарова до Брюсселя, замовчуючи низку вагомих подробиць цієї події, за рахунок чого у глядачів могло скластися враження, що напруга між Україною та ЄС набагато менша, ніж насправді.

17 травня Перший канал, Інтер та ICTV з ознаками замовності висвітлюють зустріч Януковича з доповідачами ПАРЄ. Темою скористалися, щоб надати слово Януковичу. Так само Перший канал, Інтер, Новий канал та ICTV надають трибуну Азарову, який на засіданні уряду «підбиває підсумки» свого візиту до Брюсселю, або ж обіцяє ефективність програми «доступне житло». Перший канал, «1+1», Новий канал, ICTV й «Україна» цього дня з ознаками замовності подають матеріали про відкриття Колесніковим і Поповим нового терміналу в «Жулянах». Всі ці матеріали незбалансовані й неповні, зазначено у моніторингу.

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк».  

Об’єктом моніторингу є сюжети суспільно-політичної тематики у вечірніх (головних) випусках новин на Інтері, ICTV, «1+1», СТБ, Новому каналі, Першому національному, 5-му каналі й ТРК «Україна».

Період проведення моніторингу: 14-20 травня.

Liked the article?
Help us be even more cool!