ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Тернополі відкрили виставку світлин воєнних фотокореспондентів "4 грані Донеччини"

14.09.2023, 15:13
Ірина Небесна
Фото – Ірина Небесна
Фото – Ірина Небесна

У Тернополі 13 вересня відкрили фотовиставку воєнних кореспондентів “4 грані Донеччини”. Про це повідомляє представниця ІМІ в Тернопільській області.

На виставці можна побачити моменти з евакуації цивільних на Донбасі, побуту військових, обстріли міст, а ще фотографії знищеного літака “Мрія” та звільненого міста Бородянка на Київщині. Вхід на виставку вільний, вона триватиме в креативному кластері “Na Poshti” до 27 вересня. 

Авторами світлин є воєнні кореспонденти Христина Луцик, Володимир Черняк, Анастасія Рокитна та Віталій Носач.

Як розповіла на відкритті виставки одна з авторок Христина Луцик, на світлинах – події за період кінця минулого року та орієнтовно до весни поточного. Спершу виставку показали в Дніпрі, а тоді оновили й повезли до Краматорська. Тепер її можна побачити й у Тернополі.

“Наприклад, на фотографіях Володимира Черняка багато нашої артилерії, вся ця бригада зараз під Бахмутом. Анастасія Рокитна фотографує і пише репортажі безпосередньо з передової. На фотографіях Віталія Носача різні напрямки Донбасу, Лиман і Святогірськ, а ще знищена “Мрія”, Бородянка після деокупації”, – розповіла Христина Луцик.

Також вона розповіла, що майже всі її фото зроблено на Бахмутському напрямку, де журналістка проводить найбільше часу. Однак є і напрямок Кремінної Луганської області. 

“Серед моїх робіт є село Крайнє, його тримає українська армія, за ним уже йде “сіра зона”, а далі – позиції ворога. Одна зі світлин звідти для мене знакова. На ній зображений друг Артур з позивним Святий. В один із днів ми вирішили пройтися селом, хоча це не дуже безпечно, бо через близьку відстань “прилітає” фактично все – від важкого озброєння типу “Градів” і до звичайних мінометів. Але він каже: “Пройдемося, зробимо якісь кадри”. Ми зайшли в розбиту церкву і зробили там Святому фотографію. За декілька тижнів він загинув під час одного з обстрілів у цьому ж селі, неподалік цієї церкви. На превеликий жаль, на цих світлинах не одна людина, якої вже немає серед нас”, – розповіла Христина Луцик.

На фото боєць Святий. Фото з виставки Ірина Небесна

На іншій світлині зображені двоє братів.

“Одному на той момент, здається, було 13 років, а іншому шість. Їхній багатоповерховий будинок був розташований у самому центрі Бахмута. В той момент, коли ми вже виїжджали за ними, щоб вивезти, там було дуже небезпечно. Туди вже “прилітало”, бої йшли в місті, тільки в іншій його частині. Ще одна трагічність у цій історії полягає в тому, що хлопців вдалося вивезти, а буквально за декілька тижнів, коли почалися запеклі бої за Соледар, ми отримали інформацію, що двоє волонтерів, які нам допомагали вивозити цих хлопців, загинули в Соледарі”, – розповіла журналістка.

 

Фото Ірина Небесна

Подія відбувається під патронатом благодійної організації “Vatra”, яка збирає кошти на підтримку українських військових.

Liked the article?
Help us be even more cool!