ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У світі відзначають Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів

02.11.2021, 10:24
Фото - AP/M.Ugarte
Фото - AP/M.Ugarte

Сьогодні, 2 листопада, у світі відзначається Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів.

18 грудня 2013 року на 68-й сесії ГА ООН ухвалила резолюцію, в якій проголосила 2 листопада Міжнародним днем припинення безкарності за злочини проти журналістів.

Дата була вибрана в пам’ять про двох французьких журналістів, убитих у Малі 2 листопада 2013 року.

Резолюція закликає держави-члени ООН зробити все можливе для попередження насилля й притягнення до відповідальності винних у вчиненні злочинів проти журналістів і працівників ЗМІ, а також забезпечити надання належного правового захисту жертвам.

За десять місяців поточного року Інститут масової інформації зафіксував в Україні 153 випадки порушень свободи слова. Дві третини порушень стосуються фізичної агресії щодо журналістів - зокрема, в 2021 році сталося 19 випадків побиття журналістів, зафіксовано 80 випадків перешкоджань, 12 погроз. Ще одним викликом стала пандемія COVID-19, яка використовується представниками місцевої влади як протизаконний привід недопуску журналістів на засідання сесій, робочих груп місцевих рад, а також деякими судами — як формальний привід недопуску журналістів у судові засідання.

Нагадаємо, 2 листопада, у Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, медійні та правозахисні організації України закликали уряд та правоохоронні органи проводити ефективні і прозорі розслідування злочинів проти журналістів, а також реформувати правоохоронні органи та здійснити судову реформу, щоб унеможливити безкарність.

Liked the article?
Help us be even more cool!