ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Сумах презентували наукове дослідження про національну інформаційну безпеку України

26.08.2024, 14:15
Альона Яцина

У Сумах 21 серпня науковці кафедри журналістики та філології факультету іноземної філології та соціальних комунікацій Сумського державного університету презентували наукове дослідження про національну інформаційну безпеку України, йдеться на сайті кафедри журналістики та філології Сумського державного університету.

Наукова монографія “Українська інформаційна безпека: філологічний складник” – результат багатомісячної роботи провідних українських та іноземних фахівців.

Таке дослідження інформаційної безпеки з філологічного погляду проводилося вперше. Воно охоплює три основні розділи:

  • медіамислення;
  • літературомислення;
  • мовомислення.

Дослідження показує, як мова та література можуть бути використані як інструменти зміцнення або підриву національної безпеки. Практичної глибини дослідженню додало використання матеріалів Управління Служби безпеки України в Сумській області. Вони стосувалися справ людей, які поширювали антиукраїнські наративи в соціальних мережах.

Над книгою працювали фахівці кафедри журналістики та філології Сумського державного університету: професорка Ірина Жиленко, доцентка Алла Ярова, старша викладачка Олена Бондаренко, докторка філософії Олена Іщенко та медіадослідник з Німеччини Стефан Бреннер. Загальну редакцію та передмову до видання здійснив завідувач кафедри журналістики та філології СумДУ, професор Володимир Садівничий.

“Над дослідженням працювали кілька років. Метою було показати, що філологічний складник теж важливий, тому що в цих умовах ми повинні зважати на все. Третій розділ книги повністю філологічний, адже в основі будь-якої пропаганди лежить слово. Унікальність в тому, що ми вперше поєднали філологічний складник і говорили про нього не узагальнено, а вивчили у тривимірному аспекті: мова, література, медіаповідомлення”, – розповіла старша викладачка кафедри журналістики та філології СумДУ Олена Бондаренко.

Книга вийшла друком у видавництві Сумського державного університету. Вона доступна українською та англійською мовами й розрахована на філологів, філософів, журналістів, експертів інформаційної сфери, студентів гуманітарних та соціальних спеціальностей і всіх, хто цікавиться філологічними складниками інформаційної безпеки.

Liked the article?
Help us be even more cool!