ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У США заявляють, що Google прагне приховати забагато інформації в антимонопольному провадженні  

19.09.2023, 18:00

Департамент юстиції США виступив проти виведення глядачів із зали суду під час обговорення розцінок Google на онлайн-рекламу – одного з питань в основі антимонопольної справи, яка триває у Вашингтоні, пише Reuters.

Уряд прагне довести, що Google порушила антимонопольне законодавство, щоб зберегти домінування в галузі онлайн-пошуку. Лідерство компанії призвело до швидкого зростання цін на рекламу, завдяки якому вартість компанії досягла трильйона доларів.

Представник уряду Девід Далквіст звернув увагу суду на документ із купюрами, де містилося коротке обговорення щодо розцінок Google на рекламу в пошуковику.

Далквіст заявив судді Аміту Мегті, який ухвалюватиме вирок, що інформація, викладена в таких документах, не має підлягати редагуванню.

"Вона є суспільно важливою, адже лежить в основі справи Департаменту юстиції проти Google", – зазначив він.

Представник Google Джон Шмідтляйн домагався, щоб усі дискусії щодо розцінок велися в закритому режимі, для чого громадяни й репортери мали б залишити залу суду.

У судових провадженнях про злиття компаній інформація на кшталт частки на ринку, бізнес-стратегій і розцінок часто приховується. Іноді купюри охоплюють ширший спектр даних, адже компанії зазвичай хочуть, щоб ця інформація лишилася секретною, а урядові правники, що чинять опір такому злиттю, прагнуть перемогти й не надто переймаються прозорістю, стверджує Кетрін Ван-Дайк, юристка й старша консультантка проєкту "American Economic Liberties Project".

Її організація закликала проводити засідання за допомогою телефонного зв’язку, як раніше відбувалися досудові слухання через пандемію коронавірусу. Суддя Мегта відхилив це клопотання.

Ван-Дайк переконана, що рішення судді було хибним.

"Коли йдеться про справи з таким масовим, широким суспільним інтересом і суспільною вагою, судам варто приділяти цьому більше уваги та змінювати правила, щоб іти в ногу із сучасними технологіями", – стверджує вона.

Конкретно йшлося про свідчення керівника компанії Verizon Браяна Гіґґінса щодо рішення його компанії завантажувати браузер Google Chrome на всі службові мобільні телефони.

Десь за 30 хвилин допит Гіґґінса було закрито на дві години.

Протягом усього провадження захист Google спирався на те, що їхня велика частка на ринку нібито відповідає високій якості їхнього продукту, а не вказує на протиправні дії, націлені на монополізацію деяких аспектів бізнесу.

Антимонопольна боротьба може змінити майбутнє інтернету, де зараз домінують чотири компанії-гіганти, що перебувають перед пильним наглядом з боку конгресу й антимонопольних органів з часів правління Трампа. На свій захист ці компанії наголошували, що їхні послуги є безкоштовними (як у випадку Google) або недорогими (Amazon).

Якщо суд дійде висновку, що Google порушила закон, суддя Мегта розгляне оптимальні варіанти розв’язання справи. Він може наказати Google просто припинити незаконні практики чи продати певні активи.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!