ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У США страйкують голлівудські актори. Вимагають підвищення зарплат і захисту від ШІ

Фото – EPA
Фото – EPA

Американська профспілка SAG-AFTRA, яка об'єднує 160 тисяч кіно- й телевізійних акторів США, приєдналася до страйку Гільдії сценаристів, який триває з початку травня, пише Ліга.NET з посиланням Reuters.

Одночасний страйк акторів та сценаристів відбувається вперше за 63 роки.

Як і Гільдія сценаристів, акторська профспілка вимагає підвищення базових зарплат та відрахувань (residuals), а також запевнень, що робота акторів не буде замінена штучним інтелектом.

Президентка SAG-AFTRA Френ Дрешер (зірка серіалу "Няня", що виходив у 1993–1999 роках) назвала реакцію студій на вимоги акторів образливою.

Альянс виробників кіно й телебачення (AMPTP), який веде перемовини від імені Netflix, Walt Disney та інших студій, заявив, що розчарований відмовою акторської профспілки від переговорів.

Він заявив, що пропонував найбільше підвищення мінімальної зарплати за 35 років, суттєве збільшення пенсійних та страхових внесків, а також інші бонуси, такі як підвищення на 76% закордонних відрахувань від стримінгових шоу.

Страйк сценаристів уже зупинив вихід щоденних токшоу, зірвав виробництво більшості серіалів осіннього телесезону та призупинив роботу над високобюджетними фільмами. Страйк акторів фактично зупинить знімання решти фільмів та серіалів.

Актори Кілліан Мерфі, Метт Деймон та Емілі Блант залишили прем'єру фільму Крістофера Нолана "Оппенгеймер" у Лондоні увечері 13 липня, щоб підтримати колег, повідомляє Суспільне Культура  з посиланням BBC.

Після того як актори залишили залу кінотеатру, режисер Крістофер Нолан сказав глядачам, що вони "пішли писати свої пікетні плакати", додавши, що підтримує їхню боротьбу.

Декілька акторів у соціальних мережах уже підтримали страйк, серед них зірка "Краще подзвоніть Солу" Боб Оденкірк. Синтія Ніксон із "Сексу у великому місті", акторка Джеймі Лі Кертіс із "Все завжди і водночас", що тріумфував на останньому "Оскарі".

Пікетування розпочалося вранці 14 липня біля каліфорнійської штаб-квартири Netflix, а потім перейде до Paramount, Warner Bros. і Disney.

Поки триває страйк, актори не можуть зніматись у фільмах і навіть просувати стрічки, які вони вже зняли. Навіть у тих випадках, коли знімання завершилося, актори будуть недоступні для перезнімань та інших важливих елементів кінопроцесу. Зйомки телешоу, які ще тривають, також здебільшого зупиняться.

Провідні голлівудські зірки не зможуть відвідувати заходи з просування нових і майбутніх релізів. Такі заходи, як "Еммі" та "Комік-Кон", можуть перенести або скоротять.

В Альянсі продюсерів кіно і телебачення (AMPTP) заявили, що страйк "безумовно, не був тим результатом, на який сподівалися, оскільки студії не можуть працювати без виконавців, які втілюють у життя  телешоу і фільми". Там також відмовилися визнати, що новітні зміни в мистецтві та економіці мали згубний вплив на медіафахівців, які працюють для виробників.

Зокрема, щоб зняти занепокоєння щодо використання ШІ, великі студії запропонували те, що вони називають "новаторською пропозицією", яка б захищала цифровий образ акторів і вимагала б їхньої згоди для використання. Але профспілка відхилила пропозицію.

Liked the article?
Help us be even more cool!