ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У США радіоведучого зобов'язали виплатити $965 млн за фейки про стрілянину в школі

17.10.2022, 15:01
Фото – ВВС
Фото – ВВС

Відомий американський радіоведучий, блогер і власник ультраправого сайту Infowars Алекс Джонс має виплатити 965 млн доларів за свої висловлювання про те, що трагедія зі стріляниною в школі Сенді-Хук у 2012 році, унаслідок чого загинули діти,  була постановкою, повідомляє ВВС.

Він має виплатити цю суму сім'ям дітей, які загинули внаслідок стрілянини в школі, як компенсацію за моральну, психологічну та іншу шкоду. Він стверджував, що ніхто не загинув, а деяких із цих людей насправді ніколи не існувало.

Його адвокат Норм Паттіс повідомив журналістам, що рішення суду буде оскаржено.

Кореспондентка відділу ВВС із боротьби з дезінформацією Маріанна Спрінг зазначила, що таке рішення суду знаменує момент розплати за шкідливі, небезпечні конспірологічні теорії. 

“Ні Джонса, ні іншого поширювача подібних теорій ніколи раніше не змушували відшкодувати збитки в такому масштабі, і це створює дуже важливий прецедент. Питання, яке всі ставлять зараз: чи покладе це кінець поширенню таких теорій змови і шкоди, яку вони можуть завдати? Це, безумовно, те, на що сподіваються батьки жертв трагедії Сенді Хук. Колишній інсайдер Infowars сказав мені, що, на його думку, це судове рішення може стати початком кінця для Джонса і допоможе припинити поширення його теорій”, – зазначила вона.

Позов до суду Коннектикуту подали сім'ї восьми жертв та агент ФБР, який одним з перших співробітників спецслужб увійшов до класу з убитими дітьми. Вони стверджують, що дезінформація, яку поширював блогер та радіоведучий, призвела до переслідування та погроз убивством з боку його послідовників.

Трагедія в початковій школі Сенді-Хук трапилася 2012 року, тоді було вбито 20 дітей та шестеро дорослих. Після цього Джонс почав поширювати на своїх платформах брехню про те, що все це було інсценоване, що дійові особи були акторами, а за постановкою нібито стояла влада США, яка мріє позбавити американців права на зброю.

У серпні Джонс програв суд у Техасі сім'ї одного із загиблих дітей. Батьки шестирічного Джессі Льюїса звинуватили Джонса в тому, що після його публікацій їх почали жорстоко цькувати його передплатники.

Джонс визнав, що напад був “на 100% реальним”, проте заявив, що не може відповідати за дії своїх передплатників. Суд засудив його до виплати майже $50 млн як компенсації сім'ї, зокрема за оплату послуг приватної охорони, яку сім'ї довелося найняти через заяви Джонса.

Нинішній процес у Коннектикуті тривав три тижні. Спостерігачі зазначають, що батьки загиблих дітей не приховували своїх емоцій. Дехто з них розповів, що в інтернеті на них упав потік ненависті, інші – що їм неодноразово доводилося переїжджати з дому для власної безпеки. 

У день оголошення вердикту, 12 жовтня, Джонс вийшов у прямий ефір, показуючи, як він спостерігає за судом і глузує з розгляду. Він назвав розгляд показовим процесом, що проводиться “суддею-тираном”, і наполягав на тому, що не винен у діях своїх послідовників та прихильників.

Ще в серпні він заявив на суді: “Я вже сотні разів перепрошував і більше не перепрошую”. Він також закликав своїх послідовників зробити термінові пожертвування та пообіцяв, що кошти не підуть на його судові витрати.

“Гроші не підуть цим людям, вони підуть на боротьбу із шахрайством та на стабілізацію компанії”, – сказав Алекс Джонс.

Алекс Джонс широко відомий США своїми конспірологічними теоріями. Відомий Джонс і деяким росіянам: він шанувальник філософа Олександра Дугіна та частий гість телеканалу “Царьгород”.

Liked the article?
Help us be even more cool!